Gerbrands: 'Een van hen is ontslagen op werk, heb ze hier jankend voor me gehad'

Gerbrands: 'Een van hen is ontslagen op werk, heb ze hier jankend voor me gehad'

21-10-2017 07:48
20

Algemeen directeur van PSV Toon Gerbrands reageert in een interview in De Limburger op de racistische uitlatingen jegens Joshua Brenet bij VVV-Venlo. De beleidsman maakt een verwijzing naar de muntjesgooiers in Madrid.

"Dat moeten we altijd blijven bestrijden natuurlijk", zegt Gerbrands over het incident in Venlo. "Helaas is dat onlosmakelijk verbonden met de voetbalwereld. Nu is het bij VVV, maar wij hadden bijvoorbeeld de muntjesgooiers naar bedelaars in Madrid. De kunst is om open te communiceren. We hebben ze opgespoord en ik heb zelf in het Spaans filmpjes ingesproken met excuusteksten eronder. Dat heeft me nog een compliment opgeleverd van Eberhard van der Laan, die vond dat we het goed aanpakten."

Gerbrands merkte dat alle nuance verdween in de Madrid-kwestie. "Volledig, het werd een gigantische zaak. Ik heb zes avonden gesproken met de muntjesgooiers. Ik kan je zeggen, de meesten waren zich van geen kwaad bewust. Zij zaten daar in Madrid op het terras en gooiden wat muntjes om de bedelaars tevreden te stellen. Een van hen is ontslagen op zijn werk, een ander moest zich op school melden. Ik heb ze hier jankend voor me gehad."

"Mensen hebben een oordeel klaar voordat de kwestie onderzocht is", vervolgt de directeur. "En nu moet ik oppassen, want anders ga ik het nuanceren en dat is niet hoe ik het heb aangepakt. Het interessantste was toen we later een persbericht met maatregelen rondstuurden. Daar was totaal geen aandacht voor: de hype was alweer voorbij."