Ajax bezorgt gehavend Feyenoord pijnlijke middag; hoofdrollen Neres en Dolberg

22-10-2017 16:21
202

Ajax heeft zondagmiddag een gevoelige tik uitgedeeld aan Feyenoord. In De Kuip gingen de Amsterdammers met een 4-1 zege aan de haal. Invaller Kasper Dolberg tekende in de slotfase voor twee treffers. David Neres was goed voor drie assists.

Al weken werd er toegeleefd naar de altijd beladen Klassieker, maar de 22 hoofdrolspelers stelden tijdens de eerste helft van de kraker in Rotterdam-Zuid vooral teleur. Er ging ontzettend veel mis aan beide kanten. Zowel Feyenoord als Ajax slaagde er amper in om de bal in de ploeg te houden. Scheidsrechter Danny Makkelie deelde diverse gele kaarten uit. Onder meer Klaas-Jan Huntelaar en Kasper Dolberg gingen op de bon.

Na de pauze barstte het spektakel écht los. In de 50e minuut brak de zwak spelende Huntelaar het duel open. Na een fout van Sofyan Amrabat gaf David Neres de bal aan de routinier en Huntelaar schoot knap binnen langs Brad Jones.

Vijf minuten later ging de bal op de stip aan de andere kant van het veld. Ridgeciano Haps werd gevloerd en Makkelie kende een strafschop toe. Nicolai Jörgensen schoot véél te slap in en dus kon Ajax-goalie André Onana keren. De doelman was een paar minuten later alsnog kansloos.

Feyenoord ging daarna hartstochtelijk op zoek naar de voorsprong. Tonny Vilhena schoot op de paal en was daarmee dichtbij de 1-2. Ook Ajax kreeg echter goede kansen via onder meer Amin Younes. Uiteindelijk maakten twee Ajax-invallers het verschil. Eerst tikte Dolberg van dichtbij binnen en in de 89e minuut was het Siem de Jong die voor de beslissing zorgde. Beide keren was Neres wederom de aangever. Dolberg maakte vrijwel direct na de 1-3 ook nog zijn tweede van de middag. Met een fraai stiftje passeerde hij Jones.

Door de eclatante overwinning in Rotterdam-Zuid verkleint Ajax het gat naar PSV naar vijf punten. De Eredivisie-koploper won eerder op de dag met 3-0 van Heracles Almelo. Voor regerend kampioen Feyenoord wordt het haast onmogelijk om de landstitel te prolongeren.