Zeven Klassieker-conclusies: rol Legioen, rode Huntelaar en Feyenoord haakt af

Zeven Klassieker-conclusies: rol Legioen, rode Huntelaar en Feyenoord haakt af

22-10-2017 17:00
74

De eerste Klassieker van het seizoen was zondag een prooi voor Ajax, dat Feyenoord in De Kuip met 1-4 versloeg. VoetbalPrimeur was erbij en trekt acht conclusies.

Emile van de Sande
ROTTERDAM

Dramatisch niveau
Waar hebben we in de eerste helft naar zitten kijken? Zowel Feyenoord als Ajax kon de bal nog geen vijftien seconden in de ploeg houden. Foute passes, slechte aannames en ga zo nog maar even door. Na rust werd het iets beter, maar deze Klassieker zal hoe dan ook de boeken ingaan als een héle slechte.

De avonturen van Diks
Door afwezigheid van Eric Botteghin, Jan-Arie van der Heijden, Renato Tapia én Sven van Beek moest Kevin Diks het centrale verdedigingsduo vormen met Jerry St. Juste. Het is nog maar de vraag of Giovanni van Bronckhorst het nog een keer aandurft, want Diks speelde zeer onwennig en haalde aantal rare fratsen uit.

Huntelaar neemt risico
Klaas-Jan Huntelaar was als ras-Ajacied tot op het bot gemotiveerd en dat was te merken. In de eerste helft speelde de spits met vuur door een aantal venijnige overtredingen te maken. Hij kwam ermee weg, waarna hij vroeg in de tweede helft zijn waarde bewees met de belangrijke 0-1.

De schlemielen van Feyenoord
Sofyan Amrabat leek hard op weg naar een basisplek op het middenveld, maar werd – niet voor het eerst - op rechtsback geposteerd. Hij leidde met een onbegrijpelijke actie de 0-1 van Ajax in. Niet veel later schaarde Nicolai Jörgensen zich bij het rijtje schlemielen door te missen vanaf de strafschopstip. De Deen had bovendien pech in de afronding.

Ajax-invallers bewijzen waarde
Kasper Dolberg en Siem de Jong waren zondagmiddag goud waard voor Ajax. Dolberg was – net zoals vorig seizoen – op een zeer belangrijk moment trefzeker. Ook invaller De Jong maakte indruk door in korte tijd te doen waar hij goed in is: voor de goal komen en afronden. Behoorlijke luxe voor Marcel Keizer.

Rol van Het Legioen
Het Legioen wordt veel geroemd en eerlijk is eerlijk: de sfeer voorafgaand aan de kraker was zoals we van de Rotterdamse aanhang gewend zijn. Maar zo positief als de rol van Het Legioen bij successen is, zo negatief kan die rol ook zijn als het minder gaat. Tuurlijk mag de trouwe aanhang kritisch zijn, maar van al het gemor en gefluit gaat hun ploeg niet beter spelen. "Schaam je kapot", rolde een minuut voor tijd van de tribunes.

Feyenoord haakt af
Met een achterstand van vijf punten op koploper PSV wist Feyenoord voorafgaand aan de Klassieker dat het niet mocht verliezen. Dat gebeurde wel, waardoor de Rotterdammers voorlopig afhaken in de titelstrijd. Of het dit seizoen nog aanhaakt in die strijd is nog maar de vraag, gezien het ondermaatse spel en het zware Champions League-programma.