Eredivisie-vertrekkers: wisselend Ajax-succes in Premier League, Kongolo worstelt

Eredivisie-vertrekkers: wisselend Ajax-succes in Premier League, Kongolo worstelt

25-10-2017 12:45
18

Hoe vergaat het de spelers die Feyenoord, Ajax en PSV afgelopen zomer verlieten voor een avontuur in het buitenland? VoetbalPrimeur zet op een rij of de belangrijkste vertrekkers uit de top-drie het geluk hebben gevonden buiten de landsgrenzen, of juist in een moeilijke situatie zitten.

De Feyenoord-vertrekkers
Van de Feyenoord-vertrekkers heeft alleen Eljero Elia zijn draai echt weten te vinden met vier goals in alle competities voor Basaksehir in vijftien gespeelde wedstrijden. Elia komt in Turkije vooral vanaf de linkerflank, maar duikt ook vaak op in het centrum of op de rechterflank. Met Basaksehir staat hij op de vijfde plek in de Turkse competitie.

Wedden

Meer odds

Terence Kongolo vertrok voor vijftien miljoen euro naar AS Monaco, maar worstelt bij de Monegasken. Hij speelde in juli mee in het Super Cup-duel met Paris Saint-Germain en moest vervolgens tot 13 oktober wachten op zijn volgende duel: Kongolo kreeg negentig minuten in het met 3-2 verloren competitieduel met Olympique Lyon, maar zat tegen Caen vervolgens weer op de bank.

Rick Karsdorp was tijdens zijn eerste maanden bij AS Roma herstellende van een operatie en heeft van trainer Eusebio Di Francesco te horen gekregen dat hij woensdag zijn debuut als basisspeler mag maken tegen Crotone.

De Ajax-vertrekkers
Onder de Ajax-vertrekkers zijn er wisselende verhalen op te tekenen. Davinson Sánchez maakt de overstap van Ajax naar Tottenham Hotspur net zo makkelijk als de stap vorig jaar van Atlético Nacional naar Ajax. De Colombiaan veroverde in Londen snel een basisplaats in de nieuwe driemansdefensie van Tottenham, die verder bestaat uit twee andere oud-Ajacieden Toby Alderweireld en Jan Vertonghen. Nu al wordt gesproken over de volgende stap van Sánchez: die naar de absolute wereldtop.

Ook Kenny Tete doet het prima na zijn transfer naar Olympique Lyon: de back is niet altijd basisspeler omdat hij moet rouleren met Rafael, maar hij speelde inmiddels toch al vijfhonderd minuten in de Ligue 1 en begon in twee Europa League-wedstrijden in de basis. De transfervrij vertrokken Heiko Westermann is bij Austria Wien een belangrijke kracht en begon acht duels in de basis.

De mindere verhalen komen uit Engeland, waar Davy Klaassen en Jaïro Riedewald het moeilijk hebben. Klaassen werd voor 27,5 miljoen euro verkocht aan Everton maar sneeuwt onder in Liverpool. Fysiek kan hij nog niet mee en door een gebrek aan vertrouwen mist hij de bravoure die hij bij Ajax wel had. Tegen Lyon in de Europa League werd hij in de rust gewisseld om hem 'te beschermen', aldus Ronald Koeman, de man die hem haalde en nu ontslagen is. Een hoogst onzekere toekomst dus voor Klaassen.

Riedewald kreeg ook te maken met een ontslagen coach die hem haalde: Frank de Boer. Onder De Boer was de start van de centrumverdediger bij Crystal Palace matig, maar sinds de aanstelling van Roy Hodgson heeft hij het helemaal moeilijk: Riedewald moet het met zeldzame korte invalbeurtjes doen. Dinsdag kreeg hij een basisplaats tegen Bristol City in de beker en ging Crystal Palace af als een gieter (4-1 nederlaag). Hodgson toonde zich zeer ontevreden over Riedewald en de andere reserves die een kans kregen.

De PSV-vertrekkers
Het grootste succesverhaal onder de PSV-vertrekkers is die van Davy Pröpper. De oversteek maken naar de Premier League, direct uitgroeien tot een belangrijke basisspeler én ook nog eens doorslaggevend worden voor Oranje. De keuze van Pröpper voor Brighton & Hove Albion, de nummer twaalf van de Premier League, pakt goed uit: hij begon in negen wedstrijden in de basis en werd in al die duels niet gewisseld.

Ook Jetro Willems is op de goede weg in het buitenland: de linksback tekende een contract bij Eintracht Frankfurt en heeft zich in de basis geknokt bij de Bundesliga-club. Willems speelde acht duels en went langzaam maar zeker aan het Duitse voetbal. Andrés Guardado is bij Real Betis de maestro die hij ook op het PSV-middenveld was: al 693 minuten zette hij de lijnen uit in de Primera Division.

 

My right foot is getting ready.. #eintrachtfrankfurt #skysports

Een bericht gedeeld door Jetro Willems (@jwillems15) op

Alleen Héctor Moreno is geen basisklant van de vier belangrijkste PSV-vertrekkers. Moreno stapte over naar AS Roma, maar is er nog niet in geslaagd Federico Fazio of Kostas Manolas uit de basis te spelen in het hart van de defensie. Moreno mocht twee keer invallen en kreeg afgelopen weekend tegen Torino (0-1 winst) zijn eerste basisplaats.