Van Rhijn 'misschien te vroeg weg': 'Vond het lastiger toen Joël die plek overnam'

Van Rhijn 'misschien te vroeg weg': 'Vond het lastiger toen Joël die plek overnam'

01-11-2017 08:50
10

Ricardo van Rhijn denkt dat hij misschien wel te vroeg is vertrokken bij Ajax. De 26-jarige verdediger neemt het zichzelf kwalijk dat hij de concurrentiestrijd met Kenny Tete verloor.

"Na mijn doorbraak bij Ajax had ik lange tijd een stijgende lijn te pakken. Tot wedstrijden in het Nederlands elftal aan toe. Na een paar goede jaren werd het minder", zegt Van Rhijn in Voetbal International. "Misschien werd ik onbewust iets te gemakzuchtig, op het moment dat er geen directe concurrent was. Dat was precies de periode dat Kenny aan de deur begon te kloppen. En vervolgens klapte hij eroverheen."

Van Rhijn had begrip voor de beslissing van toenmalig trainer Frank de Boer. "Ik vond het lastiger toen Joël Veltman later de plek van Kenny overnam", vervolgt hij. "Bosz zei dat ik kon gaan strijden voor mijn plek. Achteraf gezien heb ik misschien te vroeg besloten bij Ajax weg te gaan. Op het moment dat Kenny buiten de boot viel, de speler die mij met goede prestaties uit de basis had verdreven, hadden er nieuwe kansen voor mij kunnen komen."

Van Rhijn hoopt zijn carrière bij AZ nieuw leven in te blazen, nadat hij bij Club Brugge buiten de boot was gevallen. Hij richt zich niet alleen op de positie van rechtsback, maar vooral op een plek als centrale verdediger. "Volgens mij ben ik een typisch Nederlandse verdediger. Die zijn iets sierlijker dan verdedigers uit andere landen, je ziet hier vaak de voetballende oplossing."

"De kunst is daar verbetenheid en onverzettelijkheid in de duels aan toe te voegen. Daarvan ben ik me bewust. Ik zal nooit een verdediger van het type-Jaap Stam worden. Ik heb mijn eigen kenmerken en kwaliteiten, die wil ik steeds verder ontwikkelen", besluit Van Rhijn.