Engeland in de ban van 'wonderboys': lof en ook kritiek op zelfbewuste toptalenten
Meer dan ooit is het Engelse voetbal in de ban van talent. Na de WK-winst van het Onder 17-team in India afgelopen weekend raakt niemand uitgesproken over de nieuwe lichting wonderkinderen. Maar zoals altijd in Engeland luidt de vraag: krijgen de grote talenten wel een kans?
Het WK
De euforie was groot in Engeland nadat afgelopen zaterdag op indrukwekkende wijze de WK-titel werd veroverd door het Onder 17-team. En hoe: na drie overwinningen en elf goals in de poulefase rekenden de Britten in de achtste finale na strafschoppen af met Japan, werd in de kwartfinale de VS vernederd en moest ook Brazilië (3-1) buigen voor de Engelse talenten in de halve eindstrijd. In de finale tegen Spanje kwam Engeland met 0-2 achter, maar wist het uiteindelijk met 5-2 te winnen.
Ondertussen presteren ook de Onder 19, Onder 20 en Onder 21-teams fantastisch en lijkt de nieuwe generatie voetballers in Engeland talentvoller dan ooit. Jan Boskamp zei afgelopen weekend niet voor niets dat het voor de KNVB hoog tijd is om een kijkje te gaan nemen aan de overkant van de plas, waar het talent als paddestoelen uit de grond schiet.
De sterren
Een van de sterren van het WK was Rhian Brewster, die een paar jaar geleden de jeugdopleiding van Chelsea verliet voor Liverpool en op het toernooi liefst twee hattricks maakte. In totaal vond hij acht keer het doel in India. Phil Foden was echter de beste man van het toernooi. De Manchester City-middenvelder won de Gouden Bal voor beste speler en klopt al nadrukkelijk op de deur bij City. Ook Jonathan Panzo (17, Chelsea), doelman Curtis Anderson (17, Manchester City), Angel Gomes (17, Manchester United), aanvoerder Joel Latibeaudiere (17, Manchester City) en Steven Sessegnon (17, Fulham) behoorden tot het rijtje absolute uitblinkers bij Engeland. En dan is er ook nog Jadon Sancho, die afgelopen zomer naar Borussia Dortmund vertrok en eerder werd teruggeroepen door zijn club, maar wel een van de allergrootste beloftes voor de toekomst is.
Doorbraak in Premier League
Talent is mooi, maar waar leidt het toe? In de Premier League worden al jaren zorgen uitgesproken over het grote aantal buitenlanders in de competitie. Die remmen de ontwikkeling van jonge talenten af. De discussie laait na de WK-stunt weer op: leuk dat we over de beste jonge voetballers ter wereld beschikken, maar geven de managers hen ook een kans om op het allerhoogste niveau hun ontwikkeling door te zetten? Het is nu of nooit, menen analisten, maar de managers die maandag aan het woord kwamen over de WK-titel lieten duidelijk merken dat dat niet zomaar gaat.
Van Chelsea zaten er vijf spelers in de Engelse selectie: naast Panzo ook Callum Hudson-Odoi, Marc Guehi, George McEachran en Conor Gallagher. Alleen laatstgenoemde begon niet in de basis tijdens de finale tegen Spanje. Bij terugkomst bij Chelsea hoeven de vijf niet op een snelle kans in het eerste te rekenen. "Ik wil die kansen wel geven, maar je moet ze verdienen", trapte manager Antonio Conte meteen op de rem.
Dat is meteen het punt waar het vaak stukloopt voor de grootste Engelse talenten. Managers weten dat hun hoofd bij drie slechte resultaten op het hakblok wordt gelegd en peinzen er dan ook niet over om met het oog op de toekomst jonge spelers in de Premier League door te schuiven. Een wedstrijdje in de League Cup kan er vaak nog wel vanaf, maar talenten voor de leeuwen gooien op het hoogste podium? Dat stadium is in Engeland nog lang niet bereikt.
Het besef dat het móet gebeuren om Engeland mee te laten strijden om de nationale titels is er wel. De laatste jaren wordt er steeds meer aandacht besteed aan de jeugdopleidingen. Nu is het nog zaak om de laatste stap naar het eerste elftal beter te faciliteren.
Sam Allardyce vindt dat er een mentaliteitsverandering in Engeland moet komen om deze kampioenen de kans te geven die ze verdienen. "Als het Duitsland of Spanje was zou je zeker weten dat deze jongens elke kans krijgen om hun potentieel te benutten. In Engeland niet. De financiële beloningen om in de Premier League te blijven of je te kwalificeren voor de Champions League zijn zo groot dat de ontwikkeling van jonge spelers alleen op de achtergrond speelt."
Allardyce weet dat het probleem bij de druk die op managers wordt uitgeoefend ligt. "Negen van de tien keer grijpt een manager die in een moeilijke situatie zit naar ervaring", stelt de oud-bondscoach.
Samen met Manchester City-toptalent Folden is Brewster (Liverpool) misschien wel de speler met de beste kansen om snel een debuut te maken in de Premier League. Met Jürgen Klopp heeft hij een manager die ook durft te kijken naar talent. "In het eerste spelen willen we allemaal sinds we baby's zijn", zegt Brewster. "Als we een kans krijgen op zeventienjarige leeftijd zou dat een geweldige ervaring zijn."
Mogelijke oplossingen
Jamie Redknapp stelde deze week in Engeland dat de grootste Onder 17-talenten richting het WK 2018 in Rusland samen met de internationals van de A-ploeg van Engeland moeten gaan trainen. Hij wees daarbij naar het EK 1996, toen tieners Frank Lampard en Rio Ferdinand op de trainingen mochten meedoen. Jongens als Foden moeten die gouden kans nu ook krijgen. Ook maatregelen als een quota om het opstellen van Engelsen te verplichten kwam als een van de opties voorbij. Alles om de doorstroming van de talenten te bevorderen.
Kritiek
Er schuilt ook een gevaar in het succes van de talenten. Tussen alle complimenten door klonk er een tegengeluid van voormalig international Danny Murphy. Die stoorde zich mateloos aan de manier waarop de spelers van Engeland de WK-titel vierden: met hun shirt omgedraaid zodat hun naam te zien was. 'Ze zeggen daarmee allemaal: ik ben een goede speler, kijk mij. Dat is wat er mis is met de maatschappij. Ze denken aan roem als ze voetballer zijn. Er is geen enkel logo van Engeland te zien in de beelden na de WK-winst. Voor mij is dat verkeerd.'
Juist de volwassenwording in een eerste elftal met vedettes kan deze talenten op het juiste spoor brengen. Voor Engeland is deze generatie voetballers de grote test voor de toekomst: als de Premier League en de FA écht willen dat er minder buitenlanders in de competitie spelen en meer eigen talenten een kans krijgen, dan is dit de gouden kans.