Testwedstrijd met drie nieuwe regels, Van Basten enthousiast over self-pass

Testwedstrijd met drie nieuwe regels, Van Basten enthousiast over self-pass

07-11-2017 22:50
23

Marco van Basten is blij met de wedstrijd die dinsdagavond is gespeeld waarin geëxperimenteerd werd met andere regels. De zogeheten Avant Garde Cup 2.0 was volgens de oud-spits een succes.

Tijdens de wedstrijd, waaraan FC Lisse en Quick Boys meededen, werden drie nieuwe regels ingevoerd: de intrap, de self-pass en de strafschopregel. Bij de intrap mag in plaats van gegooid ook getrapt worden, de self-pass is bedoeld om na een overtreding direct door te kunnen spelen. De speler hoeft ook niet meer te wachten op het fluitje van de scheidsrechter.

De strafschopregel is de meest ingrijpende verandering. De bal gaat op de stip als er - waar dan ook in het veld - een duidelijke scoringskans wordt ontnomen. Anderzijds gaat de bal niet op de stip als er in de zestien een overtreding gemaakt wordt die géén duidelijke scoringskans oplevert. Zo is de kans op bijvoorbeeld schwalbes kleiner, is het idee.

Van Basten, die in dienst is van de FIFA, reageerde na het zien van de wedstrijd tegenover de NOS. "Dit is de eerste keer dat we zoiets zien. Een heel goed initiatief. Alleen een penalty na een overtreding buiten de zestien hebben we niet gehad, al het andere was goed om te zien. Je zag met de self-pass dat het spel sneller gaat. Er zijn nog heel veel andere punten, maar je kan niet in een keer twintig nieuwe dingen tegelijk proberen. Kortom: het was een goeie test, maar er moeten er nog veel volgen."