Liam van Gelderen (Ajax)

Oranje pareltjes: dit elftal talenten kan volgens FM 2018 de absolute top halen

Oranje pareltjes: dit elftal talenten kan volgens FM 2018 de absolute top halen

08-11-2017 16:15
24

Matthijs de Ligt, Calvin Stengs, Kik Pierie, Rick van Drongelen, Steven Bergwijn: inkoppertjes als het gaat om jonge, Nederlandse spelers die volgens de makers van Football Manager 2018 de potentie hebben om de absolute top te halen. Welke andere talenten van Hollandse bodem gaan – als we het populaire voetbalspel moeten geloven – nog meer een fraaie toekomst tegemoet? VoetbalPrimeur pikt er elf wonderkinderen uit. 

Jasper Schendelaar (AZ, 17 jaar, doelman)
Maakte in april 2016 op vijftienjarige leeftijd (!) zijn debuut in het eerste elftal van AZ. Later dat jaar schreven Engelse media dat Arsenal een oogje had op het keeperstalent. Tot een transfer kwam het niet. Nu eerst een basisplaats krijgen bij Jupiler League-ploeg Jong AZ, daarna doorstoten naar de Eredivisie. 

Nathan Baxter (Everton, 17 jaar, verdediger)
Werd in januari 2017 door The Toffees weggeplukt uit de jeugdopleiding van Vitesse. Baxter - z'n naam verklapt het al - werd geboren in Engeland, maar sinds jonge leeftijd woonde de stopper in Nederland. Groot en sterk, type Virgil van Dijk. 

Armando Obispo (PSV, 18 jaar, verdediger)
Wordt gezien als één van de pareltjes van de Herdgang. Aad de Mos zei eerder dit jaar dat Obispo beter is dan Ajax-collega Matthijs de Ligt. Doorbreken in de Eredivisie is Obispo echter nog niet gelukt. De stopper is basisspeler bij Oranje O19 en zat laatst op de bank bij PSV 1. 

Liam van Gelderen (Ajax, 16 jaar, verdediger)
Slimme verdediger die de afgelopen jaren regelmatig aanbiedingen kreeg uit Engeland. Koos ervoor om bij Ajax voor zijn kans te gaan. Van Gelderen is captain van Ajax O17 jaar. Hij doorliep ook vrijwel alle vertegenwoordigende elftallen. 

Manuel Pherai (Borussia Dortmund, 16 jaar, centrale middenvelder)
Ajax en Manchester United wilden hem óók hebben, maar de piepjonge Pherai koos in juni voor een overstap naar Borussia Dortmund. Dat betekende een gevoelig verlies voor AZ. Pherai, die begeleid wordt door Mino Raiola, heeft nu al een profcontract bij de club van trainer Peter Bosz. Hij omschrijft zichzelf als een 'dynamische middenvelder'. 

Wouter Burger (Feyenoord, 16 jaar, centrale middenvelder)
In maart 2017 ondertekende Burger zijn eerste profcontract in De Kuip. De middenvelder wordt door Feyenoord gezien als een grote belofte voor de toekomst. Hij ligt nu tot medio 2020 vast. Technisch directeurt Martin van Geel noemde Burger 'een allround middenvelder' die de lijnen kan uitzetten én fysiek sterk is. 


Anouar El Mhassani (West Ham United, 16 jaar, aanvallende middenvelder)
Moest eerder dit jaar vertrekken uit de jeugdopleiding van Ajax. Kon niet veel later aan de slag in Londen, bij West Ham United. Daar hoopt El Mhassani alsnog te slagen in het profvoetbal. De linkspoot is zeer multifunctioneel. Volgens de kenners van Football Manager kan hij in de defensie, op het middenveld én als linkerspits uit de voeten. Handig! 

Juan Castillo (Chelsea, 17 jaar, vleugelspeler)
Maakte in de zomer van 2016 de overstap van Ajax naar Chelsea. Dat was een gevoelig verlies voor de Amsterdammers, want in de hoofdstad stond Castillo bekend als een enorm talent. Hij fungeert voornamelijk als vleugelspeler. in januari 2017 beloonde Chelsea de tiener met zijn eerste profcontract. Nu is het natuurlijk de vraag of hij óóit de kans krijgt bij het eerste elftal. 

Vicente Besuijen (AS Roma, 16 jaar, vleugelaanvaller)
In 2015 liep Besuijen al eens stage bij Tottenham Hotspur. Eerder dit jaar mocht de tiener zijn kunsten tonen in Rome. AS Roma raakte overtuigd en haalde hem defintief naar Italië. Besuijen is een aanvaller met Colombiaans bloed. Hij heeft vooralsnog echter voor Oranje gekozen. 

Joshua Zirkzee (Bayern München, 16 jaar, spits)
Goalgetter Zirkzee werd gezien als één van de meest veelbelovende talenten uit de Feyenoord-opleiding. Pijnlijk dus dat hij in augustus naar Bayern München verkaste. In FM 2018 zijn de statistieken van de pas zestienjarige Zirkzee imponerend. Hij heeft alles in zich om een topspits te worden, al zal hij nog vooral aan spiermassa moeten winnen. 

Daishawn Redan (Chelsea, 16 jaar, spits) 
Na Castillo nóg een talentvolle Ajacied die tegenwoordig in Londen onder contract staat. Redan (16) had aanbiedingen van Manchester United en Manchester City op zak, maar de spits koos bewust voor The Blues. In jeugdteams van Ajax scoorde hij elk jaar aan de lopende band. Ook bij Chelsea heeft Redan al aardig wat goals gemaakt.