Van der Vaart: 'Dat ik de goal in de WK-finale had kunnen voorkomen doet pijn'

Van der Vaart: 'Dat ik de goal in de WK-finale had kunnen voorkomen doet pijn'

14-11-2017 20:11
8

Rafael van der Vaart vindt dat het Nederlands elftal het verdiend had om het EK 2008 te winnen. Na drie indrukwekkende resultaten in de groepsfase verloor de ploeg van Marco van Basten in de kwartfinale van het Rusland van Guus Hiddink.

"We hebben de poulewedstrijden toen zo goed gespeeld. Ik heb daar ook het beste gespeeld. Dat neem ik ook mee", zegt Van der Vaart bij Matchwinner Pro van RTL7. "Als je met 4-1 van Frankrijk wint, met 3-0 van Italië en met 2-0 van Roemenië... We hadden een mindere dag tegen die Russen (3-1 na verlenging, red.). Ik weet niet wat die genomen hadden. Ze gingen steeds harder rennen. Dat was jammer. Wij verdienden het echt om dat toernooi te winnen."

Twee jaar later verloor Oranje de WK-finale in Zuid-Afrika van Spanje, maar het toernooi in Oostenrijk en Zwitserland uit 2008 heeft op Van der Vaart meer indruk gemaakt. "Qua voetbal en impact die we gemaakt hebben op Nederland was 2008 indrukwekkender."

Regelmatig denkt hij terug aan de verloren WK-finale. In de slotfase van de verlenging schoot Andrés Iniesta de bal achter Maarten Stekelenburg. De sliding van Van der Vaart kwam net te laat. "Dat ik de goal had kunnen voorkomen doet natuurlijk nog wel pijn, maar het was een geweldig toernooi. Soms denk ik terug: jeetje. Het was geweldig."