Nederlandse en buitenlandse topclubs jagen op toptalent (15) Vitesse

Nederlandse en buitenlandse topclubs jagen op toptalent (15) Vitesse

21-11-2017 14:10
40

Ajax, PSV en diverse Engelse topclubs zitten achter Mike Cyubahiro aan, weet VoetbalPrimeur. Het pas vijftienjarige toptalent van Vitesse is de topscorer van het Onder 17-elftal en kan volgend jaar zijn eerste profcontract gaan tekenen. Cyubahiro, dit seizoen in competitie en beker al tien keer doeltreffend, heeft keuze te over.

Het wordt voor Vitesse derhalve een hels karwei om het toptalent in Arnhem te houden. Saillant is dat zelfs Chelsea op de aanvaller aan het jagen is. Dat Chelsea en Vitesse een nauw samenwerkingsverband hebben, maakt hierin geen verschil. Het is immers niet aan Vitesse, maar aan het talent zelf waar hij zijn toekomst ziet.

Cyubahiro, geboren in 2002, wordt op 1 juni 2018 zestien. Hij is geboren in Congo en op zijn elfde naar Nederland gekomen. Daar begon hij in Apeldoorn bij de amateurs van ZVV '56, waarna hij de overstap naar de Vitesse Academie maakte. In vier seizoenen in de Vitesse-opleiding maakte hij in totaal liefst 117 doelpunten.

Op Papendal, waar de Vitesse Academie huist, is het hard gegaan met Cyubahiro. Hij is nu vier seizoenen actief voor de geel-zwarten en werd steeds voortijdig doorgeschoven. Gezien zijn leeftijd zou hij nu nog niet in het Onder 17-, maar in het Onder 16-elftal horen te zitten.

Vorig seizoen maakte Cyubahiro, verdeeld over drie jeugdelftallen (Onder 15, 16 en 17), in totaal 27 competitiedoelpunten. Het seizoen ervoor stokte de teller pas bij 31 competitiedoelpunten. Het debuutseizoen van Cyubahiro, in 2014-2015, was met 48 doelpunten statistisch gezien het beste seizoen van de gewilde aanvaller. Zeventien doelpunten daarvan maakte hij in de beker. 

(Wout Stravers / VoetbalPrimeur)