Verschil tussen PSV- en Ajax-opleiding: Bij ons krijg je absoluut kansen

Verschil tussen PSV- en Ajax-opleiding: "Bij ons krijg je absoluut kansen"

22-11-2017 21:25
61

Bij PSV worden talenten in de laatste fase van hun opleiding anders begeleid dan bij Ajax. Dat zegt Pascal Jansen, hoofd opleidingen in Eindhoven.

Bij Ajax is men ervan overtuigd dat talenten alleen de laatste stap in hun ontwikkeling zetten als ze worden opgesteld in wedstrijden van het eerste elftal, terwijl een talent bij PSV er écht klaar voor moet zijn. "Het spanningsveld is inderdaad iets anders bij ons", zegt Jansen in Voetbal International. "Maar bij ons krijg je als je goed genoeg bent absoluut je kansen."

"Data zijn daarin heel belangrijk. Wat je op het veld laat zien, vangen wij in cijfers. Het gras liegt nooit. Wij vinden dat een talent het over een langere periode moet kunnen laten zien. Maar we leven in een tijd dat kennelijk alles heel snel moet. Als het bij deze generatie niet snel genoeg gaat, willen ze door naar de volgende club."

Jansen vindt dat er anders opgeleid moet worden dan pak 'm tien of vijftien jaar geleden. "Uit onderzoek is gekomen dat deze generatie heel veel uren achter een beeldscherm of hun telefoon doorbrengt. Maar er is ook uit gebleken dat iemand uit Generatie Z op zevenjarige leeftijd dertig procent minder spierkracht heeft dan iemand uit de vorige generatie. Daar hebben wij bij PSV mee te maken."