Everton keihard onderuit, Memphis geeft assist bij Lyon, AC Milan plaatst zich

23-11-2017 22:58
23

Olympique Lyon heeft zich donderdagavond overtuigend geplaatst voor de volgende ronde van de Europa League. In Frankrijk werd Apollon Limassol met 4-0 verslagen. Memphis Depay leverde een assist af. Ook AC Milan is door, dankzij een ruime zege op Austria Wien. Everton - met Davy Klaassen in de basis - verloor in eigen huis dik van Atalanta Bergamo.

The Toffees pakten slechts één punt uit hun eerste vier Europese duels en waren voor aanvang van de clash met Atalanta al uitgeschakeld. Op Goodison Park ging het voor de zoveelste keer dit seizoen mis. Bryan Cristante scoorde na twaalf minuten en maakte er een kwartier na rust ook 0-2 van. Tussendoor miste Alejandro Gomez een strafschop namens de Italianen.

De aansluitingstreffer van Sandro Ramirez viel na 71 minuten, maar toen Robin Gosens (oud-speler van Heracles Almelo) vlak voor tijd scoorde, was het definitief gedaan. Andreas Cornelius maakte er zelfs 4-1 en 5-1 van. Klaassen werd na een uur naar de kant gehaald. Bij Atalanta stonden Marten de Roon en Hans Hateboer in de basis.

In dezelfde groep won Lyon met speels gemak van Apollon Limassol. Het werd 4-0. Mouctar Diakhaby profiteerde na een halfuur van een gigantische blunder van de goalie van de Cyprioten en enkele minuten later scoorde Nabil Fekir op aangeven van Memphis Depay. Mariano Diaz en Myziane Maolida tekenden na de pauze voor de goals. Net als Atalanta is Lyon - waar Kenny Tete de gehele wedstrijd op de bank zat - nu door naar de volgende ronde.

AC Milan wist dat het een aan overwinning op Austria Wien voldoende had om zich te plaatsen voor de knockout-ronde. In San Siro begon de miljoenenploeg van Vincenzo Montella slecht. Doelman Gianluigi Donnarumma kwam onstuimig uit en enkele seconden later gleed Leonardo Bonucci de bal in eigen doel: 0-1.

Milan schakelde daarna een tandje bij en won alsnog met ruime cijfers: 5-1. Ricardo Rodriguez, André Silva (tweemaal) en Patrick Cutrone (tweemaal) scoorden.

Istanbul Basaksehir, met Eljero Elia de hele wedstrijd op de bank, won met 2-1 bij Ludogorets en maakt nog een kansje op de volgende ronde. Het Maccabi Tel Aviv van trainer Jordi Cruijff ging thuis roemloos onderuit tegen Sparta Praag: 0-2. Maccabi is uitgeschakeld.