Eredivisionist geroemd: 'Ze hebben op dit moment minstens zo veel talent als Ajax'

Eredivisionist geroemd: 'Ze hebben op dit moment minstens zo veel talent als Ajax'

24-11-2017 07:56
15

FC Twente spiegelt zich graag aan AZ. Zowel de Alkmaarders (2009) als de Tukkers (2010) werden landskampioen, maar donderden daarna van de troon. Gertjan Verbeek ziet een groot verschil tussen beide clubs.

Verbeek maakte de financiële sores mee als trainer van AZ en staat nu voor dezelfde uitdaging bij Twente. "De klus bij Twente is een stuk moeilijker", zegt hij in het Algemeen Dagblad. "Bij AZ was de situatie na een half jaar overzichtelijk. Bij Twente bleven de lijken uit de kast vallen, waardoor er lange tijd totaal geen overzicht is geweest."

Ook de jeugdopleiding van de Noord-Hollanders was een stuk beter. "AZ had ook een heel goed tweede elftal, de balans met het eerste was beter. Bij Twente is er minder kwaliteit. Het tweede is gedegradeerd en onder 19 speelt niet op het hoogste niveau. Dat is nogal een verschil. Bij AZ stond het kapitaal meteen weer op het veld, daarom moeten we bij Twente ook zo snel mogelijk van de huurspelers af."

Inmiddels heeft AZ een voorsprong van lichtjaren ten opzichte van Twente. De club is gezond, het eerste elftal zit vol regionaal talent en daarachter zit een opleiding die tot de top van het land behoort. "Ik heb altijd geroepen dat Ajax de beste spelers heeft en AZ de beste opleiding, AZ heeft op dit moment minstens zo veel talent als Ajax", stelt Michel Jansen, hoofd opleidingen bij Twente.

Jansen spiegelt zich bij de wederopbouw dan ook aan AZ. "AZ is ons voorbeeld. We zijn de achterstand aan het wegwerken", besluit hij.

No Poll