'Getraumatiseerde' Schaken over reddende engel: 'Zonder hem had ik het niet gered'

'Getraumatiseerde' Schaken over reddende engel: 'Zonder hem had ik het niet gered'

Gepubliceerd: woensdag 29 november 2017 om 08:51wo 29-11-2017 om 08:51

De recentelijk gestopte Ruben Schaken kan terugkijken op een opmerkelijke carrière. De voormalige rechtsbuiten leek bij SC Cambuur op een dood spoor te belanden, bloeide op bij BV Veendam en kwam uiteindelijk uit voor Feyenoord en het Nederlands elftal.

Schaken publiceerde onlangs zijn biografie Einde aan de Bullshit, waarin hij terugkijkt op zijn traumatische jeugd in Amsterdam-West, door Voetbal International betiteld als 'een wereld vol wietdampen en wreedheden.' De vader van Schaken kampte met een drugsprobleem en zijn moeder sloeg hem regelmatig met een riem. Ook werd het ouderlijk huis van de vleugelaanvaller eens belaagd door criminelen met een hakbijl.

Schaken belandde in het tweede elftal van SC Cambuur, waar hij kampte met een alcoholprobleem. Joop Gall stak hem echter de helpende hand toe. "Zonder Joop had ik het niet gered", vertelt Schaken aan VI over de toenmalige trainer van Veendam. De twee bouwden een bijzondere band op en rookten regelmatig samen een sigaretje. "Als je met de trainer een peukie rookt, mag je conditioneel nooit laten merken dat het je iets doet. Dan had hij me bij de strot gepakt. Want dat is óók Joop", aldus Schaken.

Later in zijn carrière vertrok Schaken van VVV-Venlo naar Feyenoord. De vleugelaanvaller schermde ook met interesse vanuit het buitenland, waar hij veel meer geld kon verdienen. "Op dat moment was er maar één persoon die ik om advies kon vragen. (...) Diep van binnen wist ik ook wel dat ik voor Feyenoord moest kiezen, maar ja, dat geld... Was voor mij ook belangrijk. Investeer in je carrière en profileer jezelf bij een grote club in Nederland, zei Joop."

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws