De 'Arabische Messi' is op weg naar Europa: Panenka-koning en één miljoen volgers

De 'Arabische Messi' is op weg naar Europa: Panenka-koning en één miljoen volgers

donderdag 7 december 2017 om 10:00

Omar Abdulrahman. Bij de meeste voetbalvolgers zal die naam geen belletje doen rinkelen. Toch is hij een van de meest populaire voetballers ter wereld. Nu is de 'Arabische Messi', zoals hij ook door het leven gaat, op weg naar Europa.

Waarom speelt Abdulraham nog niet in Europa?
Met zijn 26 jaar lijkt het rijkelijk laat dat Abdulrahman nog een carrière in Europa gaat opbouwen als voetballer. Al jaren is er sprake van een transfer van de spelmaker naar een van de grote competities. De situatie van Abdulrahman is echter complex: hij speelt bij Al Ain in de Verenigde Arabische Emiraten, een trotse club die onder leiding staat van een trotse sjeik. En die sjeik wil absoluut niet zonder zijn grote ster.

Bijna één miljoen volgers
De impact van de kleine middenvelder in de regio moet niet onderschat worden. Met bijna één miljoen volgers op Instagram staat hij altijd in de spotlights. Grote merken als Nike gaan peperdure samenwerkingen aan en in de Verenigde Arabische Emiraten is altijd wel een groot reclamebord met de beeltenis van Abdulrahman te vinden. Hij stond samen met Neymar op de voorkant van de Midden-Oosten-editie van Pro Evolution Soccer 2016. Grote namen asls David Luiz, Luka Modric en Luis Suarez worden maar al te graag met de VAE-ster gezien om hun merknaam in de regio te versterken.

Dit jaar werd hij door de Aziatische tak van het voetbalplatform FourFourTwo uitgeroepen tot beste speler van Azië, nog voor Son Heung-min (Tottenham Hotspur). In 2016 won hij de titel Asian Player of the Year en ook dit jaar werd hij weer genomineerd, maar afgetroefd door Syriër Omar Khribin.

Manchester City
Abdulrahman wordt al jaren nauwlettend gevolgd door de grote clubs die hem een kans willen geven in Europa. In 2012 was hij op proef bij Manchester City en maakte hij ook indruk, maar een contract kon de spelmaker niet tekenen vanwege problemen met het regelen van de werkvergunning. De Verenigde Arabische Emiraten staan te laag op de FIFA-ranking voor spelers om in aanmerking te komen voor een werkvergunning. In datzelfde jaar weigerde hij ook een vertrek op huurbasis naar Benfica.

Afgelopen zomer wilde Nice hem heel graag hebben en de Franse club dacht een kans te maken met het vooruitzicht van spelen in de Champions League, maar Nice haalde de groepsfase niet en er werd een streep gezet door de transfer. Daarnaast poogde ook Arsenal de offensief ingestelde speler naar Europa te halen.

Waar kunnen we Abdulraham al van kennen?
Abdulrahman heeft niet veel kansen om zich op het wereldtoneel te laten zien, maar als hij op dat podium staat doet hij fantastische dingen. In 2012 was hij een uitblinker tijdens de Olympische Spelen in Londen, waar hij veel aandacht kreeg van andere grote sterren, en in december ging hij viral toen hij als een gast van Al Ahli (uit Saudi-Arabië) speelde tegen Barcelona in een vriendschappelijke interland. Hij scoorde uitgerekend in dat duel met een Panenka, net als in de kwartfinale van de Azië Cup in 2015 tegen Japan. Zijn video's op YouTube worden miljoenen keren bekeken.

Komt Europa weer in zicht?
Nu het contract van Abdulrahman over zes maanden afloopt, laaien de speculaties weer op over de langverwachte stap naar een grote competitie. Clubs hengelen naar zijn voetbal- én marketingwaarde. De spelmaker onthult Turkse aanbiedingen, maar mikt stiekem hoger. Zijn idool: Mohamed Salah. "De hele wereld heeft het over hem. Hij heeft Egypte groot gemaakt in het voetbal."

De vraag luidt vaak: is Abdulrahman écht zo goed? Het antwoord van Henk ten Cate, trainer van Al Jazira: ja. "In mijn ogen kan hij in elke competitie in Europa spelen", zegt Ten Cate tegen de BBC. "Alles wat hij doet wanneer hij de bal krijgt zet het hele stadion op scherp. Je kunt meteen iets geweldigs verwachten. Hij is een fantastische speler."

De eerste Emirati
Naast het feit dat Abdulraham moeilijk een werkvergunning voor bijvoorbeeld Engeland kan krijgen en niet zomaar wegkomt bij Al Ain, is het voor spelers uit de Verenigde Arabische Emiraten überhaupt niet normaal om naar het buitenland te vertrekken. Tot op de dag van vandaag heeft nog geen enkele Emirati permanent buiten het land gespeeld. Volgens Xavi, die in Qatar speelt, is het hoog tijd dat Abdulraham de eerste gaat worden.

"Het is belangrijk voor hem, voor alle Arabische spelers, voor het land, dat hij in het buitenland gaat spelen in een competitief land. Omar can een pioneer worden en de weg vrijmaken voor anderen om te volgen", aldus Xavi. Nog zes maanden en dan kunnen we Abdulraham waarschijnlijk voor het eerst op de Europese velden gaan bewonderen. De vraag is alleen: waar?

Plaats een reactie

donderdag 7 december 2017 om 10:06
Hebben we nu ook al een Arabische Messi ja? ;-)
Vind ik leuk
riGGY-AFCA +12224
donderdag 7 december 2017 om 10:09
Ja, al een tijdje hoor :-P.. Hij passeert hier vaak de revue!

Naja.. Deze jongen is zo gehyped dat ik hem nu wel wil zien in Europa!
Vind ik leuk
donderdag 7 december 2017 om 10:19
Ben benieuwd, zegt mij namelijk niks
Vind ik leuk
donderdag 7 december 2017 om 10:09
Ze noemen mij hier in de regio vaak de Friese Messi.
Vind ik leuk
donderdag 7 december 2017 om 10:15
deze jongen is al een paar keer gekozen tot beste voetballer van azie! en niet zomaar. hij is geniaal aan de bal. hij verdiend bakken met geld daar wat moet hij hier zoeken. hij speelt in uae. hij speelde van de zomer tegen barca en Uruguay en speelde ze echt zoek man. deze man heeft techniek waar je van gaan watertanden..
Vind ik leuk
Obl93 +682
donderdag 7 december 2017 om 18:20
Heb meerdere beelden opgezocht nu, maar
Zijn techniek aan de bal is wel goed, maar wat betreft passing zie ik niet heel veel bijzonders, mis het overzicht bij hem. (daarnaast is
het niveau van de tegenstander ook twijfelachtig, op een vriendschappelijke wedstrijd tegen Barcelona na natuurlijk) is een leuke speler voor de top Eredivisie denk ik zo.
Vind ik leuk
donderdag 7 december 2017 om 10:19
Die mag wel naar Ajax komen ;-)
Vind ik leuk
donderdag 7 december 2017 om 10:24
dan denk ik dat ajax echt een gooi kan doen naar overwinteren in de CL.. deze man speelt elke verdediging zoek.. vind em zelf beter dan neymar..en in azie spelen vandaag genoeg top spelers want geld hebben ze zat daar!
Vind ik leuk
wijze man +1465
donderdag 7 december 2017 om 17:32
Eerder een Arabische David Luiz
Vind ik leuk
donderdag 7 december 2017 om 10:08
doe was in amsterdam van de zomer.. wat had ik gehoopt dat hij naar amsterdam kwam..
Vind ik leuk
donderdag 7 december 2017 om 10:08
die*
Vind ik leuk
donderdag 7 december 2017 om 10:09
had gehoopt dat hij naar ajax kwam hahahaha.. nice had interesse maar ketste af en zijn voor snijder gegaan..
Vind ik leuk
donderdag 7 december 2017 om 11:51
Niet alles gaat naar Ajax hè? En waarom kan hij niet naar Roda JC gaan of zo? Neen, altijd maar weer die ene kille club.
Vind ik leuk
donderdag 7 december 2017 om 10:08
26 jaar, nog nooit van gehoord en de bouw van een puber. Dit wordt niks.
Vind ik leuk
donderdag 7 december 2017 om 10:11
deze jongen is al een paar keer gekozen tot beste voetballer van azie! en er lopen daar genoeg top spelers. dat jij deze man niet kent en zo maar een oordeel heb getuigt dat je niet veel voetbal kijkt en volgt. ben echt fan van deze man.. zelfde type als ziyech maar 5 klasses beter!
Vind ik leuk
donderdag 7 december 2017 om 10:25
Arabische David Luiz?
Vind ik leuk
tollie +761
donderdag 7 december 2017 om 10:46
riemer en annie dien hun werk weer goed:)
Vind ik leuk
donderdag 7 december 2017 om 10:58
Ja net als toen Twente de beckham van het oosten haalde :p
Vind ik leuk
donderdag 7 december 2017 om 11:49
Ja naja. Niet gezien maar de post van mij onder jou is dubbel. Zo zie je maar dat wij Tukkers de geschiedenis goed kennen haha :-P
Vind ik leuk
donderdag 7 december 2017 om 11:48
We weten ook hoe het de Beckham van het Midden-Oosten is gegaan/ontgaan. Succes dermet.
Vind ik leuk
DubRtd +15763
donderdag 7 december 2017 om 13:33
In het land der blinden is 1-oog koning.

Asamoah Gyan liep meer dan 1 op 1 in die competitie daar.
Vind ik leuk
donderdag 7 december 2017 om 15:16
Heb juist gehoord dat hij onderweg was naar Feyenoord deze winter:p)
Vind ik leuk
52N6E +248
donderdag 7 december 2017 om 15:22
Geweldige acties. Je doet beide tekort door hem met Messi te vergelijken.
Vind ik leuk
_AJAX_ +2136
donderdag 7 december 2017 om 15:37
Nu nog een Scandinavische Messi...
Vind ik leuk
wijze man +1465
donderdag 7 december 2017 om 17:31
Ik wist niet dat David Luiz een broertje had??????
Vind ik leuk
donderdag 7 december 2017 om 19:11
man city
Vind ik leuk
donderdag 7 december 2017 om 19:15
Aarabische Cruijff klinkt mooier
Vind ik leuk

Bekijk het laatste nieuws

De 'Arabische Messi' is op weg naar Europa: Panenka-koning en één miljoen volgers