Ajax deelt 'mentale tik' uit aan PSV: Nu mag ik die fout écht niet maken

Ajax deelt 'mentale tik' uit aan PSV: "Nu mag ik die fout écht niet maken"

11-12-2017 07:00
10

Door de ruime overwinning op PSV is de achterstand van Ajax op de koploper geslonken tot zeven punten. Het gat is groot, maar Ajax-aanvoerder Joël Veltman denkt dat het mentale voordeel nu bij Ajax ligt. Dat zegt hij tegen deze website.

Emile van de Sande
AMSTERDAM

"Het is een groot gat, dat is duidelijk", zegt Veltman tegen VoetbalPrimeur. "Maar we hebben een mentale tik uitgedeeld. Ik weet nog wel dat wij ooit zo'n voorsprong hadden. Als je dan wat punten verspeelt en de concurrentie inloopt, voel je toch een beetje de hete adem van de nummer twee. Wij zijn nu natuurlijk niet de nummer twee, maar het principe blijft hetzelfde."

Hoe PSV de mentale tik kan gaan voelen? "Je wordt een beetje zenuwachtig, je gaat iets minder vrij voetballen. Dan denk je eerder: nu mag ik die fout écht niet maken. Je hoopt dat het meer dan een mentaal tikkie is, dat ze nu echt denken: shit jongens, wat moeten we nu doen? Je hoopt dat ze dat gevoel meenemen naar de volgende wedstrijd. Je hoopt dat ze wat onzekerder worden."

"Als die bal de hele tijd goed valt in de laatste minuut ga je op een gegeven moment denken: het komt wel goed. Dat dwing je uiteindelijk ook af, maar dat kan nu wel anders zijn", hoopt Veltman.