'Routiniers die we nu zoveel status toedichten, waren er bij toen het misging'

'Routiniers die we nu zoveel status toedichten, waren er bij toen het misging'

13-12-2017 10:30
14

Sjoerd Mossou vindt het hypocriet dat er, nu het Nederlandse voetbal in crisis, gekeken wordt naar de hulp van ervaren trainers. Juist die liggen aan de basis van de huidige situatie, aldus de journalist van het Algemeen Dagblad.

Mossou haalt mannen als Dick Advocaat, Ronald Koeman, Henk ten Cate, Co Adriaanse, Louis van Gaal, Leo Beenhakker, Guus Hiddink en Bert van Marwijk aan. Allen worden zij door de media gevraagd naar hun mening over de crisis of door clubs benaderd om te helpen. Dat vindt Mossou gek.

'Als we de slag ergens hebben gemist, dan is dat bij uitstek in de afgelopen tien tot vijftien jaar, toen het internationale voetbal in een noodtempo begon te veranderen', schrijft hij in zijn column in het Algemeen Dagblad. 'Het buitenland sloeg andere, nieuwe, progressieve wegen in. Alleen wij bleven stug hetzelfde doen, met dezelfde dogma’s, uitgedragen door hetzelfde old boys network van trainers en voetbalgoeroes.'

'Ik ben stuk voor stuk dol op ze hoor, begrijp me goed, ze geven kleur aan het debat, lang leve al die flamboyante karakters, en straks ga ik weer naar Co of Don Leo bellen. Maar toch, op het dieptepunt van deze crisis, met nul trainers/spelers/clubs in de top van Europa, is één kwestie wel een tikje onderbelicht. De meeste routiniers die we nu zoveel status toedichten, die ons nu uitleggen dat er allemaal niets meer van deugt, waren er nadrukkelijk bij toen het stilaan misging. Sterker: ze stonden met hun neus vooraan. Ze stonden erbij en ze keken ernaar', aldus Mossou.