To do-lijstje van Overmars: Ziyech-vervanger, één winteraankoop en één verkoop

To do-lijstje van Overmars: Ziyech-vervanger, één winteraankoop en één verkoop

15-12-2017 10:00
24

Met de transferperiode in aantocht worden ook de kantoordagen voor de technisch directeuren weer langer. Wat staat er allemaal op het to do-lijstje van de transfermannen van de traditionele topclubs richting januari én het nieuwe seizoen? Vandaag die van Marc Overmars (Ajax).

On-Ajax vroeg waren de aankopen van Perr Schuurs en Hassane Bandé afgelopen week, twee jonge versterkingen die in de zomer van 2018 aansluiten bij de selectie. Daarmee gooien de Amsterdammers het na jaren eindelijk over een andere boeg: niet meer de afwachtende houding en het traag inspelen op mogelijke vertrekkers waardoor de selectie bij de start van het seizoen niet rond is, maar anticiperen op wat er gaat gebeuren en de markt voor zijn.

Toch kan Overmars niet lui achterover gaan hangen nu de eerste twee aankopen binnen zijn. Het to do-lijstje van de directeur spelersbeleid van Ajax richting de winterstop en de zomer van 2018 is nog bijzonder lang.

De winterstop: één aankoop, één vertrekker
De focus van Overmars ligt in de winterstop op de linksbackpositie. Daar lag al een probleem in de zomer, toen Ajax naarstig op zoek was naar een versterking op die positie maar uiteindelijk besloot om Mitchell Dijks te behouden, en dat probleem is sindsdien alleen maar groter geworden. Zo groot dat Ajax, door de afwezigheid van Dijks, Daley Sinkgraven en Nick Viergever, nu zonder linksback speelt.

De missie van Overmars is dus helder: haal een nieuwe linksback. Daar ligt de absolute prioriteit voor Ajax op de transfermarkt. In de eerste weken van het seizoen werd ook duidelijk dat Dijks een gepasseerd station is in Amsterdam. Het ligt derhalve in de lijn der verwachting dat hij in de winter vertrekt naar een andere club, met interesse uit onder meer Portugal, Engeland en Turkije.

Contractverlengingen
Overmars moet zich ook serieus gaan bezighouden met de aflopende contracten bij Ajax. Met Nick Viergever natuurlijk als meest dringende zaak. De verdediger heeft nog altijd geen nieuwe aanbieding gekregen en liet al doorschemeren dat hij verwacht dat dit zijn laatste seizoen bij de club is. Ajax zal op zijn minst een poging moeten ondernemen om Viergever langer te binden, zeker zolang het geen andere verdedigers heeft. Daarnaast lopen de contracten van Dijks en derde doelman Kostas Lamprou af.

Ook Amin Younes en Klaas-Jan Huntelaar lopen na dit seizoen uit hun contract bij Ajax, maar de club heeft een optie om die verbintenissen met een seizoen te verlengen. Bij Younes zal dat vooral afhangen van een eventueel vertrek in de winter. Blijft dat uit, dan zal Ajax vermoedelijk zijn optie lichten en hem in de zomer verkopen.

Frenkie de Jong
Een contractkwestie die op het eerst gezicht niet zo dringend lijkt, maar dat wel is. De verbintenis van Frenkie de Jong loopt nog door tot medio 2019 en de gesprekken over een verlenging lopen. Voorlopig wil de middenvelder zich echter nog niet binden, in de afwachting op meer speelminuten. De afgelopen weken zit dat wel goed bij De Jong en dus is het hoog tijd voor Overmars om de deal te sluiten en de jonge middenvelder uit de handen van de topclubs te houden.

In dat licht is het ook belangrijk om de contracten van Donny van de Beek en Justin Kluivert in de gaten te houden. Beiden hebben zich opgewerkt tot basisspelers en verdienen die waardering nu ook. Van de Beek heeft nog een verbintenis tot medio 2020 die tot minstens medio 2022 verlengd kan worden. Kluivert loopt net als De Jong in 2019 uit zijn contract. Voor beide is er ook interesse uit de grote competities.

Scouten op twee plekken voor volgend seizoen
De opvolger van Younes is al binnen met Bandé en ook de centrale defensie is versterkt met Schuurs, maar er zijn nog genoeg plekken waar Ajax zich op een nieuwe speler moet oriënteren. Hakim Ziyech heeft er nooit geen geheim van gemaakt een stap omhoog te ambieëren en komende zomer kan dat moment zich aandienen, zeker als hij niet de steun van de Ajax-fans heeft. Ajax zal op zoek moeten naar een creatieve aanvallende middenvelder die in de schoenen van Ziyech kan staan. Binnen de selectie van Ajax loopt er in ieder geval geen natuurlijke opvolger met hetzelfde inzicht als Ziyech die zo diep op het middenveld kan spelen.

Dan is er nog de rechtsbackpositie waar de scouts extra aandacht aan moeten besteden. Niet alleen doordat Deyovasio Zeefuik tekort lijkt te komen voor Ajax 1 en Luis Manuel Orejuela tot nu toe een flop is gebleken, maar ook omdat aanvoerder Joël Veltman nog altijd met een vertrekwens rondloopt. Afgelopen zomer stond hij al open voor een transfer en het buitenland blijft lonken. Ajax moet op z'n minst klaar zijn om de rechtsbackpositie opnieuw in te vullen en zou er goed aan doen om die situatie voor te blijven en deze winter al een potentiële Veltman-vervanger naar Amsterdam te halen.