Ajax op rapport: Ziyech en De Jong blinken uit, Dolberg heeft het moeilijk

Ajax op rapport: Ziyech en De Jong blinken uit, Dolberg heeft het moeilijk

14-12-2017 22:40
cw
4

Dankzij een 3-1 zege op Excelsior heeft Ajax het gat naar koploper PSV verkleind tot vijf punten. AjaxPrimeur was er donderdagavond bij in de Arena en deelde rapportcijfers uit aan de mannen van Marcel Keizer. 

André Onana – 6: Had-ie het misschien beter kunnen doen bij de vrije trap? Het schot van Anouar Hadouir viel via de hand van Onana voor de voeten van Mike van Duinen, die simpel de 1-1 binnen kon tikken. Onana hoefde in de tweede helft eigenlijk niets te doen. 

Wedden

Meer odds

Joël Veltman - 6: Had het in de eerste helft opvallend lastig. Pakte snel geel en mist daardoor het uitduel met AZ van komende zondag. Moest zich na zijn prent inhouden. 

Matthijs de Ligt – 6,5: Heersend achterin. Won veel kopduels en dribbelde een paar keer goed in. Mike van Duinen en co. maakten het hem verrassend lastig. In het stadion verkozen tot Man van de Wedstrijd. 

Max Wöber – : Wat een pech voor de Oostenrijkse tiener. Raakte al vroeg geblesseerd, probeerde het daarna nog even en moest uiteindelijk met een brancard het veld verlaten. Ajax is hem mogelijk lang kwijt. Deed slechts een halfuurtje mee, te kort voor een cijfer. 

Frenkie de Jong – 7: Wat leest-ie het spel goed en wat lijkt het allemaal simpel wat hij doet. De Jong is een unieke speler in de Eredivisie: hij speelt net zo makkelijk achterin als op het middenveld. Verdient alleen al een dikke voldoende door die héle lekkere bal op Kluivert in de 80e minuut. 

Donny van de Beek – 5,5: Tegen PSV top, nu wat minder. Het middenveld van Ajax had het regelmatig moeilijk met dat van Excelsior. 

Hakim Ziyech – 7,5: Nee, hij doet niet alles goed. Er gaat best veel mis en hij lijdt regelmatig balverlies, maar dat komt omdat Ziyech met elke bal risico neemt. Gaf een paar heerlijke steekpassjes en voorzetten. Kluivert kwam na rust een teenlengte tekort om binnen te tikken. Bekroonde een prima wedstrijd met een rake vrije trap. Eindelijk! 

Siem de Jong – 6,5: Good old Siem de Jong kun je wel om een boodschap sturen. Soms oogt het wat potsierlijk, maar hoe vaak pikt De Jong zijn doelpuntje wel niet mee? Tekende nu voor de belangrijke 1-0. Schoot ook nog een vrije trap op de paal. 

Justin Kluivert – 6,5: Kon lekker pingelen op links. Op een goede dag is Kluivert amper af te stoppen. Donderdag was niet zo'n dag. De efficiëntie mag nog wel wat omhoog. Zijn voorzetten zijn vaak nét niet scherp en zuiver. Had in de slotfase zijn oogkleppen moeten afzetten. 

Kasper Dolberg – 5,5: Een rake penalty was het enige echte wapenfeit van Dolberg, die het beter doet dan in de eerste maanden van het seizoen, maar nog steeds niet in blakende vorm is. Gezegd moet dat Neres en Kluivert hem ook te weinig bruikbare ballen geven. 

David Neres – 6: Eén geweldige actie leverde de 1-0 op. Op de achterlijn passeerde Neres zijn man en zijn teruggetrokken bal  - met enige geluk - werd binnengeschoten door Siem de Jong. Na rust weinig van gezien. Moeheid, misschien? 

Invallers

Mitchell Dijks - 6: Werd na zijn vroege invalbeurt weinig in het spel betrokken. Eén keer knap weggestuurd met een lekker steekpassje, maar zijn  lage voorzet kwam daarna niet aan. 

Deyovaisio Zeefuik - 6 - Mocht in de tweede helft opdraven en deed het na behoren. Kreeg een open doekje van het publiek toen hij twee man van zich afspeelde met een prima actie. 

Carel Eiting - x Zijn Eredivisie-debuut was te kort voor een cijfer.