Blessure Wöber en schorsing Veltman dompers voor winnend Ajax

14-12-2017 22:38
77

Ajax heeft de achterstand op koploper PSV teruggebracht tot vijf punten. In Amsterdam werd Excelsior met 3-1 opzij gezet. Toch kan de ploeg van Marcel Keizer zich grote zorgen maken in aanloop naar de topper tegen AZ van zondag. Maximilian Wöber raakte geblesseerd en Joël Veltman is geschorst.

De opdracht voor Ajax was duidelijk: winnen zodat de achterstand op PSV nog maar vijf punten is. Het was eenrichtingsverkeer in de Arena. Ajax dicteerde en Excelsior kon alleen maar tegenhouden. Kansen van Wöber en Kasper Dolberg werden echter niet afgemaakt. Ajax kreeg de eerste tegenvaller te verwerken door de blessure van Wöber, die zijn knie leek te verdraaien en per brancard van het veld moest worden gedragen. De Oostenrijker maakte de 1-0 nog wel mee. Die werd na 23 minuten gemaakt door Siem de Jong, op aangeven van David Neres.

Vlak na het moment dat Veltman geel kreeg, en dus geschorst is tegen AZ, kwam Excelsior tegen de verhouding in op gelijke hoogte in de Johan Cruijff ArenA. André Onana kon een vrije trap van Anouar Hadouir pareren, maar de rebound van Mike van Duinen was hem te machtig. Vlak voor de rust kon Siem de Jong er nog 2-1 van maken, maar dat gebeurde niet. In de tweede helft moest Ajax het gaspedaal vol intrappen om niet tegen puntenverlies aan te lopen. Dat gebeurde niet, want Dolberg zorgde in minuut 57 vanaf de strafschopstip voor de 2-1. Daar ging hands van Hachim Faik aan vooraf.

Ondanks dat Ajax veruit de betere partij was, bleef het vanwege de doelpuntenmarge spannend. Tot Hakim Ziyech er vier minuten voor tijd 3-1 van maakte. De middenvelder boorde alle Excelsior-hoop de grond door een vrije trap fraai te benutten. Even daarvoor moest Siem de Jong noodgedwongen worden gewisseld. Deyovaisio Zeefuik verving hem. In de blessuretijd maakte Carel Eiting zijn Eredivisie-debuut. In de missie om de achterstand op PSV te verkleinen is Ajax geslaagd, maar de ploeg van Keizer houdt ongetwijfeld een zure nasmaak aan het duel over.