Ajax overleeft prachtige wedstrijd tegen concurrent AZ en staat tweede

17-12-2017 16:18
195

Ajax heeft zondag een gevoelige tik uitgedeeld aan AZ in de achtervolging op koploper PSV. In Alkmaar werd het 1-2 voor de bezoekers uit Amsterdam.

AZ en Ajax, de nummers drie en twee van de Eredivisie, maakten er van minuut 1 tot minuut 90 een interessante wedstrijd van. Dat leverde in de beginfase al de nodige kansen voor beide teams op. AZ pinde Ajax vroeg vast op eigen helft, maar als de Amsterdammers zich onder de Alkmaarse druk uit voetbalden, werden ze meteen gevaarlijk. AZ-verdediger Pantelis Hatzidiakos haalde twee keer binnen vijf seconden een bal van de lijn.

De eerste goal was na 25 minuten uiteindelijk voor AZ. Deyovaisio Zeefuik, die na één helft werd gewisseld door debutant Luis Orejuela, maakte hands in de zestien en het cadeautje werd uitgepakt door Alireza Jahanbakhsh, die de penalty onberispelijk in de kruising schoot.

Ajax leek even uit balans door de openingstreffer, maar herpakte zichzelf vlak voor rust en prompt was het raak. Klaas-Jan Huntelaar maakte de 1-1 na een splijtende steekpass van David Neres. Aan de andere kant verzuimde AZ om de score uit te breiden. Opvallend was de rol van scheidsrechter Danny Makkelie, die grossierde in dubieuze beslissingen.

Dat bleek ook in de tweede helft: Huntelaar werd onderuit getrokken door Pantelis Hatzidiakos, terwijl er van beide kanten getrokken leek te worden. Lasse Schöne zette zichzelf echter achter de penalty en faalde niet vanaf elf meter. In de slotfase piepte en kraakte het bij Ajax, maar de ploeg van trainer Marcel Keizer hield stand, mede door een ongelooflijke misser van Fred Friday: 1-2. AZ eindigde het topduel met tien man door een rode kaart voor Jonas Svensson.

Door de overwinning is Ajax voorlopig verlost van AZ op de ranglijst. Het verschil tussen de nummers twee en drie van de Eredivisie is na zeventien wedstrijden drie punten. PSV staat als koploper op vijf punten van Ajax.