KNVB straft Makkelie na lening van tienduizenden euro's: 'Beiden aangesproken'

KNVB straft Makkelie na lening van tienduizenden euro's: 'Beiden aangesproken'

19-12-2017 07:10
56

Scheidsrechter Danny Makkelie is gestraft door de KNVB, omdat hij recentelijk een lening van tienduizenden euro's heeft afgesloten bij UEFA-scheidsrechterscommissielid Jaap Uilenberg. De Telegraaf onthult dat dinsdag. 

Begin december maakte de Belangenvereniging Scheidsrechters Betaald Voetbal (BSBV) bij de KNVB melding van het gerucht dat Makkelie een flinke som geld zou hebben geleend bij Uilenberg. "Binnen het BSBV-bestuur is het signaal ontvangen dat Uilenberg een lening van tienduizenden euro’s zou hebben verstrekt aan Danny Makkelie. Het gerucht ging breder rond dan alleen binnen het bestuur", legt voorzitter Peter van Dongen.

Het balletje ging afgelopen week écht rollen. Dat gebeurde saillant genoeg nadat Hans Kraay jr. op FOX Sports per ongeluk een appje van Makkelie onthulde. Voor diverse collega-arbiters was dat blijkbaar aanleiding om hun verhaal te doen aan De Telegraaf. Strekking: Makkelie had in de zomer geld nodig bij het kopen van een huis en de inrichting ervan. Uilenberg - naast commissielid bij de UEFA óók zijn coach - leende hem geld; de genoemde bedragen variëren van 35.000 tot 49.000 euro.

Van Dongen: "Gezien de relatie tussen Uilenberg en Makkelie is het een onwenselijke situatie, die mijns inziens verder gaat dan een simpele onderhandse overeenkomst. Uilenberg heeft per slot van rekening door zijn zetel in de Europese scheidsrechterscommissie invloed op de carrière, het programma en dus het inkomen van Makkelie. Al doe je zoiets met de beste intenties, in zo'n situatie moet je niet willen zijn. Vroeg of laat vragen mensen zich toch af, in hoeverre er nog sprake is van objectieve behandeling."

Disciplinaire maatregelen
De Telegraaf deed navraag bij de KNVB en er volgde een intern onderzoek. "De KNVB heeft integriteit hoog in het vaandel staan en heeft beiden hierop aangesproken. Richting Danny Makkelie zijn disciplinaire maatregelen genomen", aldus een woordvoerder van de voetbalbond. "De KNVB heeft de coachrelatie tussen Makkelie en Uilenberg per direct beëindigd en zal de gedragsregels op dit vlak aanscherpen. Het voorval zal worden gemeld bij de UEFA."