De Eredivisie-flops: trio van Sparta, PEC-groentjes en domme Thorsby

De Eredivisie-flops: trio van Sparta, PEC-groentjes en domme Thorsby

25-12-2017 11:00
18

Na de 7-0 nederlaag tegen Feyenoord van een week geleden sloeg Sparta in speelronde 18 van de Eredivisie opnieuw een pleefiguur. De ploeg van interim-trainer Dolf Roks werd ditmaal afgedroogd door FC Groningen: 4-0. Niet zo gek dus dat drie spelers van Sparta hun naam terugvinden in ons floplijstje. Ook twee groentjes van PEC Zwolle zijn genomineerd. 

Bram Castro (Heracles Almelo)
Nee, we kunnen stellen dat Castro bepaald niet de beste maanden uit zijn loopbaan beleeft. De goalie van Heracles Almelo blunderde onlangs opzichtig tegen AZ en op bezoek bij VVV (3-1) bakte de routinier er opnieuw weinig van.

Mark Bruintjes (PEC Zwolle)
Door afwezigheid van diverse basiskrachten kreeg jonkie Bruintjes vrijdagavond een basisplaats van PEC-trainer John van 't Schip. Het werd geen succes voor de verdediger. ADO walste over dé verrassing van de Eredivisie heen, met 4-0, en Bruintjes had het héél moeilijk tegen Björn Johnsen en Erik Falkenburg. 

Michel Breuer (Sparta)
'Het meest trage duo in het betaald voetbal', zo betitelt Hugo Borst het defensieve centrum Breuer-Fischer van 'zijn' Sparta. De AD-columnist kan zomaar gelijk hebben. Het was werkelijk een aanfluiting, wat de twee routinier op bezoek bij Groningen lieten zien. 

Jop van der Linden (Willem II)
In het eerste uur van de wedstrijd ging het nog wel, voor Van der Linden. Willem II speelde op bezoek bij Ajax met drie centrumverdedigers en de thuisploeg kwam er  niet echt doorheen op de flanken. Nadat trainer Erwin van de Looi noodgedwongen had gewisseld en Van der Linden één-tegen-één kwam te staan, werd het pijnlijk. Hakim Ziyech en met name David Neres  lieten de huurling van AZ  alle hoeken van het veld zien. 

Sander Fischer (Sparta)
Zie Breuer. Een centrum met twee verdedigers die éigenlijk niet (meer) goed genoeg zijn voor de Eredivisie, heb je als team een garantie voor veel tegengoals en dus degradatievoetbal. Mócht Dick Advocaat er nog trek in hebben na zondag, dan wacht hem een hels karwei om Sparta in de Eredivisie te houden. 

Tim Breukers (Heracles Almelo)
Wat is dat toch met Heracles dit seizoen? Wanneer de spelers van trainer John Stegeman de bus pakken en op vreemd terrein moeten voetballen, bakken ze er plots niets meer van. Tegen VVV leek het zondag weer helemaal nergens op. Rechtsback Tim Breukers was een van de slechtste spelers op het veld van stadion De Koel. 

Morten Thorsby (sc Heerenveen)
Héél duur was de oliedomme rode kaart van Thorsby in Alkmaar. Een lompe tackle leverde hem na 70 minuten zijn tweede gele kaart en dus rood op. Heerenveen stond op dat moment met 1-0 voor. Met een man minder ging het volledig mis tegen AZ. Denzel Dumfries passeerde zijn eigen keeper en invaller Fred Friday tikte er twee binnen. Schlemiel Thorsby zal tijdens de kerstdagen ongetwijfeld zijn excuses aanbieden aan zijn collega's. 

Rico Strieder (FC Utrecht)
Het was zaterdag niet de avond van Strieder. De Duitse controleur had het héél moeilijk met de behendige spelers op het middenveld van NAC Breda, dat in eigen huis verrassend met 3-1 won van FC Utrecht. Haast uit frustratie pakte Strieder in blessuretijd zijn tweede gele kaart.

Sander van Looy (PEC Zwolle)
Naast Mark Bruintjes nóg een jonge speler die het duel met ADO waarschijnlijk héél snel wil vergeten. Omdat Mustafa Saymak op het laatste moment afhaakte, mocht Van Looy zijn debuut maken. Waarschijnlijk waren het de zenuwen, want de aanvallende middenvelder speelde onthutsend zwak. 

Nick Proschwitz (Sparta)
Het wordt inmiddels een bekende naam in deze rubriek: Nick Proschwitz. Ter verdediging van de Duitse spits moet gezegd dat hij in een zwak en heel onzeker elftal moet opereren. Dan nog: veel balverlies, foute keuzes, slechte aannames en onzeker voor het doel. Wéér zo'n aankoop van Alex Pastoor die absoluut geen aanwinst is gebleken.