Onruststoker, dure bankzitter, Kuyt-draaiboek: de voors en tegens van Van Persie

13 januari 2018 om 15:00

Een kleine veertien jaar na zijn vertrek naar Arsenal keert Robin van Persie (34) terug in De Kuip. Is zijn comeback bij Feyenoord een risico? Of wordt het een gouden greep van technisch directeur Martin van Geel? VoetbalPrimeur zet drie voors en tegens van de Van Persie-transfer op een rij.

Al jaren hoopte Het Legioen erop en sinds de zomer van 2016 verscheen er haast wekelijks een berichtje over een rentree van De Verloren Zoon. Nu is het écht zover. Robin van Persie tekent op korte termijn een contract tot medio 2019 in Rotterdam-Zuid. Het scenario Kuyt - afzwaaien met een hoofdprijs - is de ultieme droom van speler, club en fans, maar hoe vaak zagen we een dergelijk laatste avontuur niet mislukken? VP kijkt naar de voor en tegens van de aanstaande terugkeer. 

Voor: broodnodige ervaring
Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst aasde al langer op de komst van Van Persie. Hij denkt dat de aanvaller ook zónder speeltijd van toegevoegde waarde zal zijn in de kleedkamer. Jonge spelers - en daar stikt het van bij Feyenoord - zullen ademloos luisteren naar de verhalen van Van Persie. Arsenal, Manchester United, 102 interlands, alltime topscorer van Oranje: het gaat natuurlijk niet om de eerste de beste. 

Tegen: geen ritme & blessuregevoelig
In augustus 2017 speelde Van Persie zijn laatste wedstrijd namens Fenerbahçe. Tegen FK Vardar Skopje deed de linkspoot zo'n 55 minuten mee. Daarna kampte Van Persie met blessures en raakte hij op het tweede plan in Istanbul. Hoe snel is hij fit? Heeft Feyenoord dit seizoen nog wel iets aan hem? En, belangrijker nog, wórdt hij ooit nog wel volledig de oude? Gezien het blessureverleden van Van Persie kunnen daar vraagtekens bij worden gezet. Ook vorig seizoen was de routinier diverse keren uit de roulatie.

Voor: Kuyt-scenario
Een lieveling die terugkeert bij zijn Feyenoord, binnen en buiten de lijnen belangrijk is én met goals en leiderschap bijdraagt aan sportief succes. Klinkt bekend in de oren hè? Dirk Kuyt kwam, zag en overwon. Hij bekroonde zijn allerlaatste avontuur met de KNVB Beker (2016) en de landstitel (2017). Hoewel Van Persie een ander type is dan Kuyt, kan ook hij Feyenoord nét dat extra zetje geven. 

Tegen: (dure) bankzitter
Eén spits komt, één spits gaat. Het gat dat Michiel Kramer deze maand achterlaat in de Feyenoord-selectie, wordt opgevuld door Van Persie. Maar waar - en wanneer - gaat hij eigenlijk spelen? Feyenoord speelt dit seizoen geen Europees voetbal meer, dus van een dubbel programma is geen sprake. In de spits is sterspeler Nicolai Jörgensen eerste keus; Van Persie speeltijd geven op tien gaat ten koste van bijvoorbeeld Tonny Vilhena en Jens Toornstra, die miljoenen euro's aan transferwaarde vertegenwoordigen. De kans is aanwezig dat er voor grootverdiener Van Persie helemaal geen plekje in de basis is. 

Voor: kwaliteitsimpuls én commercieel interessant
Over de top, blessuregevoelig en geen spelritme: wat maakt het eigenlijk uit, als je zó goed kunt voetballen als Robin van Persie? Met zijn fluwelen linkervoet, sierlijke stijl en scorend vermogen is hij zonder enige twijfel een fantastische aanwinst. De rentree van Van Persie is ook goed nieuws voor de Nederlandse competitie. Het levert ongetwijfeld extra aandacht op in het buitenland. Van Persie was nog niet zo lang geleden in de Premier League. Commercieel gezien zal Feyenoord ongetwijfeld ook profiteren van de aanwezigheid van de spits.

Tegen: onruststoker
De rustige, vriendelijke Kuyt vond het niet zo leuk toen Van Bronckhorst hem vorig seizoen regelmatig op de bank liet plaatsnemen. Wat zijn de afspraken met Van Persie? Concurrentie is een must bij een topclub als Feyenoord. Mocht Van Persie vaker reserve staan dan hem aanvankelijk beloofd is, gaat hij dan morren? Ook interessant: hoe reageert Jörgensen wanneer hij ineens op de bank belandt? Van Persie is een winnaar en neemt heus niet zomaar genoegen met een rol op het tweede plan. Zijn rentree kan ook voor onrust zorgen in Rotterdam-Zuid.