'Toen de rest met een iPhone ging spelen, zaten jullie nog met die Nokia'

'Toen de rest met een iPhone ging spelen, zaten jullie nog met die Nokia'

23-01-2018 19:55
58

Peter Hyballa benadrukt dat het tijd is om het roer drastisch om te gooien in het Nederlandse voetbal. De Duitse trainer pleit onder meer voor meer buitenlandse invloeden bij de KNVB.

"Jullie Nederlanders hebben de Nokia uitgevonden. Jullie waren de eersten, iedereen wilde hem hebben. Toen de rest van Europa met een iPhone ging spelen, zaten jullie nog met die Nokia. Waarom? Waarschijnlijk omdat Nederlanders soms wat koppig zijn", zegt Hyballa in gesprek met Voetbal International.

Hyballa vindt dat er anders getraind en opgeleid moet worden, maar ook de denkwijze moet veranderen. Het missen van twee eindtoernooien ziet hij als prima beginpunt. "Er is maar één manier om de aansluiting te hervinden en dat is door de problemen te onderkennen en te durven veranderen. Het begint met de voetbalbond die trainers en spelers moet opleiden."

"Zet in de organisatie een buitenlander neer, bij voorkeur twee", aldus de oud-coach van NEC. "Of Nederlanders die in het buitenland hebben gewerkt. En luister vervolgens naar ze… Ik weet nog dat ik pleitte voor een buitenlandse bondscoach. Een veel gehoorde reactie was: Op zich niet zo'n slecht idee, maar dan moet hij zich wel aanpassen aan de Nederlandse voetbalcultuur. Nee, dat moet hij juist niet doen! Anders verandert er niks."