'Cech kwam de kamer binnen, ging op de bank zitten en zei: luister maar gewoon'

'Cech kwam de kamer binnen, ging op de bank zitten en zei: luister maar gewoon'

15-02-2018 15:48
8

Een fraaie anekdote van Ryan Mason, die deze week op 26-jarige een punt achter zijn carrière moest zetten vanwege een hoofdblessure. Arsenal-doelman Petr Cech heeft de Engelse middenvelder het laatste jaar bijgestaan.

Mason liep begin 2017 als speler van Hull City een breuk in zijn schedel op na een botsing met Chelsea-verdediger Gary Cahill. "Cech legde meteen contact met mijn familie en mijn verloofde en verzekerde ons dat alles wat we doormaken een soort van normaal is: niet goed kunnen praten, moeite hebben met licht en alles eromheen", vertelt Mason.

"Hij zei: Zodra je er klaar voor bent, kom ik graag langs om met je te praten. Ik maakte me een beetje zorgen, omdat ik op dat moment nog met niemand langer dan tien minuten had gesproken. Hij kwam de kamer binnen, ging op de bank zitten en zei: Blijf zitten, zeg niets en luister maar gewoon."

Cech praatte vervolgens anderhalf uur tegen Mason aan. "Ik hoefde niks te zeggen. Het was briljant. Hij stelde me gerust. Sindsdien hebben we altijd contact gehouden. Hij is fantastisch geweest voor mij. Wat een sportman en gentleman. Als iemand dezelfde blessure oploopt, wil ik er voor diegene zijn zoals Cech er voor mij was."

Cech begon in januari 2007 met het dragen van een helm tijdens wedstrijden, nadat hij drie maanden moest herstellen van een schedelbasisfractuur, opgelopen bij een botsing tegen de knie van Reading-aanvaller Stephen Hunt.