Lof voor exceptionele Ajax-talenten: 'Heeft wat Guardiola en m'n broer ook hadden'

20 februari om 06:48

Ronald de Boer is niet verbaasd dat FC Barcelona de Ajax-talenten Matthijs de Ligt, Donny van de Beek, Justin Kluivert en Frenkie de Jong in de gaten houdt. De ex-international vindt dat het zeker voor de laatste twee veel te vroeg is voor een transfer.

"Alle vier de jongens hebben de X-factor. Het zijn exceptionele talenten die de potentie hebben om voor Barcelona te spelen", zegt De Boer in De Telegraaf. "Dat ze nog steeds talenten worden genoemd, zegt eigenlijk alles. Laat Matthijs, Justin, Frenkie en Donny eerst maar eens heel veel vlieguren maken en Ajax kampioen maken."

De Boer schat op een schaal van 1 tot 10 in hoeverre de Ajacieden klaar zijn voor een transfer. Kluivert en De Jong komen er met een 5 bekaaid vanaf. "Ik heb Justin bij FOX Sports met Neymar vergeleken. Hij heeft alles in zich om het in de top te gaan maken. Hij is een speler met ongelooflijk veel kwaliteit, voor wie de mensen naar het stadion komen. Maar een overstap naar Barcelona zou komende zomer te vroeg zijn, want Justin is nog veel te wispelturig. Het ene moment is het alles, het andere niets."

De Jong zal volgens De Boer nooit de top halen als linker centrale verdediger. "Maar op het middenveld of voor de verdediging zou hij op termijn bij Barça, Manchester City of Bayern München kunnen uitgroeien tot een heel belangrijke speler", aldus de voormalig middenvelder. "Frenkie heeft wat Pep Guardiola en mijn broer Frank ook hadden: het vermogen om uit te stellen. 'Als ik nu uitstel, staat mijn ploeggenoot hélemaal vrij'. Daarnaast draait hij makkelijk weg en heeft hij een uitstekende versnelling. Spelers als Frenkie geven een elftal rust."