Wijnaldum kaart zwartepietendiscussie aan in Engeland: Keert elk jaar terug

Wijnaldum kaart zwartepietendiscussie aan in Engeland: "Keert elk jaar terug"

16-03-2018 10:40
228

Liverpool-middenvelder Georginio Wijnaldum baalt ervan dat de zwartepietendiscussie nog steeds gevoerd wordt in Nederland. De Oranje-international liet dat weten tijdens een spreekavond van belangenorganisatie Show Racism The Red Card, waar hij met ploeggenoot Emre Can aanwezig was.

"Die discussie keert elk jaar terug in Nederland, omdat donkere mensen erop tegen zijn", wordt Wijnaldum geciteerd door The Liverpool Echo. "Het stamt uit de tijd dat donkere mensen als slaven voor blanken werkten. Ik snap dat Sinterklaas een vrolijk kinderfeest hoort te zijn, maar die racistische elementen eromheen maken het lastig. Mensen begrijpen niet hoe groot racisme nog steeds is."

Wijnaldum maakte het zelf mee, toen hij bij het Nederlands elftal poseerde voor een selfie van Memphis Depay. De foto van de donkere Oranje-spelers leidde tot schokkende reacties op social media. "Het was walgelijk. In die reacties stond dat we slaven waren en het 'n-woord' werd regelmatig gebruikt. Deze mensen zijn bestraft en moesten een boete betalen, maar ik denk dat de regering hier nog veel meer tegen kan doen."