Feyenoord zakt ver weg in Zwolle en geeft ruime voorsprong bijna uit handen

18-03-2018 18:34
108

Dankzij onder meer twee treffers van Robin van Persie heeft Feyenoord zondagmiddag een uitzege geboekt op PEC Zwolle. In Overijssel werd het 4-3 voor de onttroonde landskampioen. In de absolute slotfase gaf Feyenoord een ruime voorsprong nog bijna uit handen.

Thuisploeg PEC, dat al weken aan het zwalken is en dit kalenderjaar pas twee competitieduels wist te winnen, verscheen verzwakt aan de aftrap tegen Feyenoord. Routiniers Dirk Marcellis en Bram van Polen ontbraken sowieso al en Philipp Sandler haakte tijdens de warming-up af met een blessure.

De gasten uit Rotterdam controleerden het duel in de eerste helft. Van Persie - verkozen boven Jens Toornstra - groeide met twee treffers uit tot grote man. Na tien minuten scoorde de routinier op aangeven van Steven Berghuis en een paar minuten later leverde Jean-Paul Boëtius de assist. In alle vrijheid kon Van Persie afronden.

Vrijwel direct na rust kreeg PEC, dat op zich niet eens slecht speelde, de genadeklap. Karim El Ahmadi haalde van afstand uit en PEC-goalie Diederik Boer ging in de fout: 0-3. De aansluitingstreffer van Mustafa Saymak volgde vrijwel direct daarna. De vierde Feyenoord-goal kwam op naam van Tonny Vilhena. Hij schoot in de 78e minuut de 1-4 binnen.

In de laatste minuten leek het zowaar nog even spannend te worden. Invaller Piotr Parzyszek mocht aanleggen vanaf de strafschopstip (overtreding Boëtius) en faalde niet. Even later maakte de Poolse spits ook zijn tweede van de wedstrijd. Verder kwam PEC niet.

Feyenoord staat nu op plek vier, met net zo veel punten (48) als FC Utrecht, maar een veel beter doelsaldo. PEC is een onthutsende reeks bezig. Uit tien duels in 2018 werden slechts zeven punten behaald. Alleen FC Twente (vier punten) deed het dit kalenderjaar slechter. PEC is afgezakt naar de zevende plaats.