Analyse: Backs snappen niks van 3-4-3, kwetsbaar tussen de linies

Analyse: Backs snappen niks van 3-4-3, kwetsbaar tussen de linies

23-03-2018 23:02
33

Het tijdperk Ronald Koeman is begonnen met een 0-1 nederlaag tegen Engeland. Zeven conclusies na een teleurstellende avond. 

Koeman kan niet toveren
Je had ook waanbeelden moeten hebben als je dacht dat puur door het aanstellen van een nieuwe bondscoach alle problemen van Oranje zouden zijn opgelost. Hoewel Koeman wel degelijk nieuwe dingen probeerde, resulteerde dat niet in een flitsend Oranje. Het zal een lange weg worden om te staan waar we moeten zijn over twee jaar: als één van de 24 deelnemers van het EK 2020.

Backs weten niet te functioneren in een 3-4-3
De kracht van het 3-4-3-systeem is de onvoorspelbaarheid van de backs, maar in balbezit stonden Hans Hateboer en Patrick van Aanholt iedere keer te diep. Juist door op het laatste moment over je buitenspeler heen te denderen, creëer je een overtalsituatie en kun je gevaarlijk worden. Als je je daar vooraf al positioneert, loop je je teamgenoot in de weg en raak je alleen maar verzeild in duels.

Kwetsbaar tussen de linies
De grote zwakte van het Nederlands Elftal was het verdedigen tussen de linies. Marcus Rashford, Raheem Sterling en zeker Jesse Lindgard vonden continu de ruimtes tussen de verdediging en Strootman en Wijnaldum. In de eerste helft deed Engeland daar nog weinig mee, maar als je Lingard zó vrijlaat aan de rand van de zestien, is dat vragen om problemen.

Van Dijk leidt met zijn spel
Een natuurlijke leider zoals zijn bondscoach vroeger op het veld was, zal Virgil van Dijk waarschijnlijk nooit worden. Maar je kunt ook een goede aanvoerder zijn door het goede voorbeeld te geven met je spel. En wat dat betreft was het een prima optreden van Van Dijk. Samen met Stefan de Vrij en Matthijs de Ligt vormde hij een goed trio, die Engeland amper kans gaf in het strafschopgebied.

Zoet legt de lat neer voor Cillessen
Koeman is er nog niet uit wie zijn eerste doelman wordt. Jasper Cillessen krijgt maandag tegen Portugal de kans om zich te laten zien. Maar veel heeft Jeroen Zoet niet laten liggen. Ja, er was dat slippertje in de eerste helft en met een iets grotere hand had hij het doelpunt ook kunnen voorkomen, maar hij voetbalde goed mee, hield er een paar knappe ballen uit en maakte geen opvallende misperen. Over aan jou, Jasper.

Dost liep er verloren bij
Zacht gezegd kon Bas Dost geen indruk maken als spits van Oranje. Ballen sprongen van zijn voet, hij speelde de bal geregeld aan spelers met een ander kleur shirt en ook in de lucht kon hij weinig potten breken. Maar dan zouden we Quincy Promes en Memphis Depay er makkelijk vanaf laten komen, want ook zij bakten er maar weinig van.

Gat op het middenveld
Het zal best een nadeel zijn geweest voor Wijnaldum en Strootman dat de Engelsen een mannetje meer hadden op het middenveld, maar het was de hele avond vlees noch vis wat het tweetal liet zien. Ze gaven de verdediging geen bescherming, waardoor de Engelse aanvallers elke keer in gevaarlijke posities ballen konden aannemen. Aan de andere kant brachten ze aanvallend nul creativiteit en ging het allemaal veel te traag in balbezit. Je voelt dat als Koeman dit Nederlands elftal wil laten draaien, hij de sleutel in de middelste linie moet vinden.