'Rampzalige' Ajax-tactiek: 'Die acties verzanden steeds. Dat is nu al maanden zo'

'Rampzalige' Ajax-tactiek: 'Die acties verzanden steeds. Dat is nu al maanden zo'

02-04-2018 19:32
73

Ajax heeft zondagmiddag op bezoek bij FC Groningen weinig indruk gemaakt op Keje Molenaar. De oud-Ajacied en huidig advocaat uit Volendam stelt dat de tactiek die trainer Erik ten Hag hanteert, weinig resultaat oplevert.

De trainer verraste door de onlangs gepasseerde aanvoerder Joël Veltman weer eens in de basis te zetten. "Ik vind Veltman nog steeds een uitstekende voetballer, maar hij speelt gewoon op zestig, zeventig procent van wat hij kan", velt Molenaar zijn oordeel in de rubriek Eén-tweetje met... van AjaxPrimeur. "Ik vond Veltman gisteren (zondag, red.) nog niet eens de slechtste. Ten Hag had er voor de rust acht, negen man kunnen wisselen. De verdediging komt juist onder druk doordat er zo slap gevoetbald wordt en omdat er geen enkel duel gewonnen werd."

Volgens Molenaar ligt het probleem bij Ajax niet in de verdediging, maar juist bij buitenspelers David Neres en Justin Kluivert. "Die Neres komt elke keer vanaf naar binnen en dat verzandt elke keer. Dat is nu al maanden aan de gang. Dat geldt ook voor Kluivert: elke actie die slaagt, gaat naar binnen toe. Dan wordt Klaas-Jan elke keer overgeslagen, terwijl het systeem elke keer op hem afgestemd moet zijn. De vleugelspelers moeten in elk geval in staat zijn om voorzetten vanaf links en rechts te geven. Dat was in Groningen rampzalig."