Eredivisie-vertrekkers: Rashica éven 'wunderbar', frustrerende periode Locadia

Eredivisie-vertrekkers: Rashica éven 'wunderbar', frustrerende periode Locadia

13-04-2018 11:30
15

Exact zeventig dagen na het sluiten van de winterse transferperiode is het hoog tijd voor een kijkje over de grens. Hoe doen de spelers die de Eredivisie hebben verlaten voor het buitenland het bij hun nieuwe clubs?

Jürgen Locadia (Brighton & Hove Albion)
Met afstand de duurste wintervertrekker uit de Eredivisie: Brighton telde zeventien miljoen euro neer voor de op dat moment geblesseerde spits van PSV. Daar stond hij zelf ook van te kijken. "Ik kreeg op donderdag een bericht van mijn zaakwaarnemer: Bel me... Toen ik hem aan de lijn had, zei hij dat er een akkoord was tussen PSV en Brighton. Ik geloofde hem totaal niet, ik was geblesseerd, dus waarom zou er nu een club komen? Maar hij was serieus", zei hij vorige week in Voetbal International.

Locadia kwam terecht in het voetbalwalhalla, de Premier League. Heel veel plezier beleefde hij nog niet aan zijn transfer. In zijn tweede wedstrijd voor Brighton maakt hij een doelpunt in de FA Cup en een week later was het ook meteen raak in de Premier League. Vervolgens stokte de teller. Locadia begon slechts één keer in de basis en werd toen na 75 minuten gewisseld. Als hij bij PSV was gebleven, was Locadia waarschijnlijk topscorer van Nederland geworden, zo concludeerde hij deze week zelf.

Kenneth Vermeer (Club Brugge)
Pech blijft Vermeer achtervolgen. Begin februari debuteerde de Feyenoord-huurling met een blunder voor Club Brugge, maar hij behield zijn plek en liet zien dat hij wel degelijk een uitstekende keeper is. Deze week kwam de beloning: hij werd uitgeroepen tot Speler van de Maand in Brugge. Maar zo snel als de glimlach op het gezicht van Vermeer verscheen, zo snel verdween die ook weer. De 32-jarige doelman heeft een pees in zijn bovenbeen gescheurd en waarschijnlijk is het einde seizoen. De laatste jaren scheurde Vermeer ook al twee keer zijn achillespees af.

Milot Rashica (Werder Bremen)
De aanpassingsperiode van Rashica in Duitsland verloopt met horten en stoten. In januari was de aanvaller van 7,5 miljoen euro één van de laatse spelers die de Eredivisie verliet. Aan zijn Vitesse-vorm heeft hij nog niet kunnen tippen. Wél gaf hij een glimp van zijn klasse, toen hij als invaller het verschil maakte in de thuiswedstrijd tegen hekkensluiter 1. FC Köln (3-1). 'Rashica wunderbar!', kopte het toonaangevende BILD meteen. Een passend vervolg kreeg die opleving niet. Rashica kwam sinds die wedstrijd nog maar één keer binnen de lijnen.

Joey Pelupessy (Sheffield Wednesday)
Voor de start van het Championship-seizoen was Sheffield Wednesday één van de grootste kanshebbers op promotie naar de Premier League, maar The Owls staan met nog vier speelronden te gaan op een teleurstellende zeventiende plek. Na de komst van Pelupessy, die in januari overkwam van Heracles Almelo, is het niet veel beter gegaan. Onder de Nederlandse trainer Jos Luhukay is Pelupessy wel verzekerd van een basisplaats. Hij speelde dertien wedstrijden en maakte al zijn eerste doelpunt. Op fora met Sheffield-supporters wordt Pelupessy naar voren geschoven als captain voor volgend seizoen.

Overige vertrekkers
Etiënne Reijnen en Ruben Jenssen verlieten in de winterstop FC Groningen voor respectievelijk Maccabi Haifa en 1. FC Kaiserslautern. In Israël heeft Reijnen nog geen basisplaats veroverd, ondanks de aanwezigheid van trainer Fred Rutten en technisch directeur Mo Allach. Jenssen speelt veel bij Kaiserslautern. Simon Thern heeft zijn uitzichtloze situatie bij sc Heerenveen ingeruild voor een basisplaats bij het Zweedse Nörrkoping. Frederic Ananou heeft in tegenstelling tot zijn Roda JC-tijd geen basisplaats bij tweedeklasser Ingolstadt, terwijl de twee NAC-vertrekkers Thomas Enevoldsen en Andries Noppert nu spelen bij respectievelijk Orange County en Foggia.