'Hij had in 2014 dé Oranje-spits kunnen zijn, hij wilde er niet alles voor doen'

'Hij had in 2014 dé Oranje-spits kunnen zijn, hij wilde er niet alles voor doen'

14-04-2018 19:45
7

Als Bas Dost in 2014 meer moeite had gedaan, had hij dé spits van het Nederlands elftal kunnen worden. Dat zegt Andries Jonker, die toentertijd assistent-trainer was van VfL Wolfsburg, waar Dost op dat moment speelde.

"Hij had in 2014 al dé spits van Oranje kunnen zijn. Zijn hoofd was niet zover", zegt Jonker in een podcast van FC Afkicken. "Hij wilde er nog niet alles voor doen. Olic had in die fase een geweldige periode. Hij (Olic, red.) kwam twee keer in de week bij mij en zei: trainer, we gaan aan de slag hè na de training? Dan gingen we twintig minuten alleen maar afronden met de keeper."

"Olic is echt niet de meest getalenteerde speler waar ik mee heb gewerkt, maar hij was zo vast als een toptennisser", zegt Jonker. "Als hij besloot om de bal hard met de wreef in de hoek te schieten, dan lukte dat ook. Daar had hij 188.000 keer op getraind, dus dat kon hij gewoon."

Zowel Jonker als Olic vroeg zich af waarom Dost niet met de training meedeed. "Olic zei: eigenlijk moet Bas ook meedoen. We hebben allebei met Dost gesproken, maar hij wilde dat nog niet."