Feyenoord verslaat AZ met duidelijke cijfers en wint 100ste KNVB Beker

22-04-2018 19:52
108

De honderdste KNVB Beker is een prooi geworden voor Feyenoord. In de eigen Kuip waren de Rotterdammers een maatje te groot voor AZ: 0-3. Nicolai Jörgensen, Robin van Persie en Jens Toornstra maakten de doelpunten.

Feyenoord scoorde één keer voor en één keer na rust - en dat was voldoende om de dennenappel voor de tweede keer in drie jaar omhoog te hijsen in De Kuip. Aanvankelijk zag het er nog niet zo goed uit voor de Rotterdammers, die achteruit werden gedrukt door AZ. De Alkmaarders, die met vijf verdedigers begonnen, kwamen niet tot échte kansen.

De gastheren uit Rotterdam, die op papier uit speelden, waren wel ijzig koel in het vijandelijke strafschopgebied. Na 28 minuten slingerde Karim El Ahmadi de bal voor, waarna Steven Berghuis kopte. Zijn inzet werd nog gered door Marco Bizot, maar de AZ-doelman moest het antwoord schuldig blijven op de rebound van Jörgensen: 0-1.

De eerste minuten van de bekerfinale werden overigens ontsierd door een vuurwerkincident. Supporters van AZ gooiden het strafschopgebied van Bizot vol met brandende fakkels. Na enkele minuten oponthoud vond scheidsrechter Björn Kuipers het veilig genoeg om door te spelen. Vervolgens keerde de rust terug.

In de tweede helft hadden Feyenoord en AZ lange tijd moeite het spel te maken. De twee ploegen grossierden in balverlies en konden aanvallend ook geen vuist maken. Een geniaal moment van Van Persie na 57 minuten bracht uitkomst. De routinier zette een één-tweetje op met Steven Berghuis en stiffte de bal met rechts over Bizot: 0-2.

Met die treffer loodste Van Persie zijn ploeg in veilige haven. In het resterende half uur hoefde Feyenoord maar één keer te beven, toen Stijn Wuytens dicht bij de aansluitingstreffer was. Jens Toornstra maakte er in de blessuretijd zelfs nog 0-3 van. Door de zege sleept Feyenoord voor de tweede keer in drie jaar de KNVB in de wacht. Het is de vierde prijs in drie seizoenen voor Van Bronckhorst. AZ verloor de bekerfinale vorig seizoen ook al.