'Tegen mijn oma zei ik dat ik dominee wilde worden om haar niet teleur te stellen'

'Tegen mijn oma zei ik dat ik dominee wilde worden om haar niet teleur te stellen'

05-05-2018 14:48
6

Denzel Dumfries was al achttien jaar toen Sparta hem oppikte bij de amateurs van Barendrecht. Toch wist de rechtsback van sc Heerenveen als kind al dat profvoetballer worden de enige optie was.

"Tegen mijn oma zei ik altijd dat ik dominee wilde worden, maar dat was puur bedoeld om haar niet teleur te stellen", zegt Dumfries in de Leeuwarder Courant. Als tiener wist ik natuurlijk nog niet wat er allemaal bij komt kijken om een goede prof te zijn. Ik realiseerde me niet dat je heel veel leert door fouten te maken." Dat besef heeft hij nu wel. "En ik leef steeds meer echt voor het voetbal. Ik ga bijvoorbeeld heel bewust met mijn voeding om en drink sowieso geen alcohol."

Dat werpt zijn vruchten af, want Dumfries is opmerkelijk genoeg na Arber Zeneli de speler die het vaakst direct betrokken is bij een goal van Heerenveen. Hij scoorde drie keer en gaf zeven assists. "Een man uitschakelen is mijn belangrijkste taak. In Nederland wordt weleens vergeten dat verdedigers vooral daarvoor in het veld staan. Dat neemt niet weg dat ik aanvallen erg leuk vind. Dat is mijn kracht, zeker in dit team. Onze tactiek is er deels op afgestemd."

"We zitten nu alleen in een fase dat het echt gaat om punten pakken en nergens anders om", vervolgt Dumfries. "Dus mag ik minder risico's nemen. Laatst, toen we tegen VVV speelden, werd ik nog teruggeroepen door de trainer. Ik was al op weg naar voren. Ik moet me soms inhouden."

Lees ookDumfries hoopt op transfer: 'Ik hoef geen cultheld of mister Heerenveen te worden'