Southampton laat West Brom degraderen en dompelt ook Swansea in diepe rouw

08-05-2018 22:41
51

Door de overwinning van Southampton op Swansea City is West Bromwich Albion gedegradeerd uit de Premier League. Southampton won de degradatiekraker bij Swansea met 0-1, waardoor de ploeg zo goed als veilig is. Ook voor Swansea lijkt het doek te vallen.

Beide ploegen kenden de belangen en wisten dat een nederlaag hoogstwaarschijnlijk fataal zou worden in de strijd tegen degradatie. Southampton, met Ajax-target Dusan Tadic in de basis, speelde sterk in de openingsfase, daar waar Swansea wat behoudender speelde. The Saints hadden in de eerste helft op voorsprong kunnen komen, maar Swansea-doelman Lukasz Fabianski lag in de weg.

Vroeg na de rust kroop Swansea uit de schulp en werden er ook kansen gecreërd door de thuisploeg. Nadat ook Southampton nog een kans kreeg, werd het tempo minder en leek het er sterk op dat de wedstrijd in 0-0 zou eindigen. Zeventien minuten voor tijd maakte Southampton alsnog het belangrijke doelpunt. Manolo Gabbiadini schoot van dichtbij raak, nadat Swansea-doelman Lukas Fabianski een eerdere poging nog wist te redden: 0-1.

In de daaropvolgende minuten was het voor Southampton zaak om te overleven en de voorsprong vast te houden. Dat lukte, waardoor The Saints uit de degradatiezone zijn en nummer negentien West Brom niet meer kan ontsnappen aan degradatie. Met nog één wedstrijd te gaan is de achterstand op nummer zeventien Huddersfield Town vijf punten. Eerder degradeerde Stoke City al naar het Championship.

Helemaal veilig is Southampton echter nog niet. De ploeg heeft drie punten voorsprong op Swansea en ook een beter doelsaldo (-27 voor Swansea tegen -18 voor Southampton). Swansea speelt in de laatste wedstrijd tegen hekkensluiter Stoke, daar waar Southampton het opneemt tegen Manchester City. Swansea moet dan een grote overwinning boeken op Stoke en City moet Southampton met grote cijfers opzij zetten.

Swansea vestigt alle hoop op Huddersfield Town. De ploeg van Terence Kongolo en Rajiv van la Parra speelt donderdag tegen Chelsea en in de laatste wedstrijd tegen Arsenal. Beide wedstrijden moeten dan verloren worden, Swansea móet de laatste wedstrijd winnen en op doelsaldo boven Huddersfield eindigen.