Groot succes voor Nederlands voetbal: Oranje O17 wint EK-finale van Italië

Groot succes voor Nederlands voetbal: Oranje O17 wint EK-finale van Italië

Gepubliceerd: zondag 20 mei 2018 om 21:05zo 20-05-2018 om 21:05

Oranje O17 heeft op sensationele wijze de Europese titel gepakt. In een zinderende finale werden de leeftijdgenoten van Italië na penalty's verslagen. In de reguliere speeltijd scoorden beide landen twee keer.

Oranje bereikte de finale door overwinningen op Spanje, Duitsland en Servië in de groepsfase en hield het hoofd koel in de penaltyseries tegen Ierland (kwartfinale) en gastland (Engeland). In de finale ging het aanvankelijk weer crescendo. De ploeg van bondscoach Kees van Wonderen zette Italië onder druk, maar de spaarzame mogelijkheden leverden niets op.

Dat veranderde direct na rust, toen Italië al wat meer uit zijn schulp was gekropen. Jurriën Timber combineerde met Daishawn Redan en schoot raak via een Italiaans been: 1-0. Oranje leek op rozen te zitten, maar twee wereldgoals van Italië zetten de wedstrijd plotseling op z'n kop. Samuele Ricci en Alessio Riccardi scoorden met geweldige schoten van afstand.

Het geschrokken Oranje rechtte de rug en knokte zich toch weer knap naast Italië. Invaller Brian Brobbey liep bij de tweede paal een voorzet met buitenkantje rechts binnen van Mohammed Amine Ihattaren. Omdat in het restant van de wedstrijd niet meer werd gescoord, liep de finale (weer) uit op penalty's.

Wouter Burger opende het bal met een rake penalty, waarna doelman Joey Koorevaar de eerste én tweede penalty van Italië stopte. Tussendoor scoorden Ihattaren en Timber de tweede en derde Oranje-penalty. Ramon Hendriks benutte de vierde strafschop, waardoor Oranje O17 Europees kampioen is.

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws