Van der Vaart draagt oplossing aan: 'Mijn zoontje deed dat beter dan ploeggenoten'

Van der Vaart draagt oplossing aan: 'Mijn zoontje deed dat beter dan ploeggenoten'

24-05-2018 07:06
28

Rafael van der Vaart vindt dat het Nederlandse voetbal meer in pass- en trapoefeningen moet investeren. De middenvelder constateert dat het combinatievoetbal nauwelijks nog zichtbaar is bij Nederlandse clubs.

Van der Vaart speelde na zijn vertrek bij Ajax ('daar was het alleen maar passen en trappen') in 2005 in Duitsland, Engeland, Spanje en Denemarken, maar kon wat combinatietrainingen betreft alleen zijn hart ophalen rond interlands. "Zeker toen Bert van Marwijk bondscoach was. Hij geloofde er heilig in, die trainingen lagen op een heel hoog niveau en waren daardoor ook echt zwaar. Maar dat liep als een trein; heerlijk", zegt hij in de Volkskrant.

Volgens Van der Vaart moet Nederland niet meegaan in de fysieke strijd. De interland tegen Zweden van 12 oktober 2010 ziet hij als verplicht lesmateriaal. "Dat was bizar, dat klopte aan alle kanten. Die Zweden waren fysiek sterker, maar we tikten ze helemaal zoek. Die moeten alle criticasters maar even bekijken. Je kunt best een keer een mindere generatie hebben. Maar het kan niet zo zijn dat een speler geen bal meer kan aannemen en geen goede pass heeft. Dat zie ik te vaak en daar kan ik niet bij."

Van der Vaart traint met zijn elfjarige zoontje alleen maar op passen en trappen, vertelt hij. "Steeds harder, steeds sneller. Hij trainde een keer mee bij Midtjylland. Nou hij legde die ballen makkelijker weg over dertig meter dan mijn ploeggenoten. Naar die basis moeten we terug. Kijk naar Van Persie. Dat is niet meer de fitste van de Eredivisie, maar hij steekt er met kop en schouders bovenuit, omdat hij alles net even sneller bedenkt en kan uitvoeren."