Zes Oranje-conclusies: Vormer en inloopshirts stelen show na dramatische start

Zes Oranje-conclusies: Vormer en inloopshirts stelen show na dramatische start

31-05-2018 23:05
28

Gevreesd werd voor een potje zomeravondvoetbal tussen Slowakije en Nederland en dat werd het ook: 1-1. Adam Nemec en Quincy Promes maakten de doelpunten in Trnava. Zes conclusies na een avond vol gemengde gevoelens.

Groot contrast
In de eerste helft van Nederland - Slowakije liepen er te veel Oranje-internationals op het veld die er niet zoveel zin in hadden. Althans, dat straalden ze uit. Slowakije kon vrolijk rondtikken en werd meerdere keren gevaarlijk. Dat resulteerde in de openingstreffer van Adam Nemec, een kopbal voorlangs en afstandsschot op de lat. Het contrast met de eerste helft tegen Portugal kon haast niet groter. Werk aan de winkel, dus.

Matig middenveld
Memphis Depay en Quincy Promes stonden in de eerste helft op een eilandje en op de momenten dat ze de bal wél kregen, deden ze er weinig goeds mee. Opvallend was dat Donny van de Beek, Davy Pröpper en Kevin Strootman er niet of nauwelijks overheen kwamen, evenals Daryl Janmaat en Patrick van Aanholt. In de tweede helft was er meer beweging en werd Oranje ook een stuk gevaarlijker.

Vormer geeft visitekaartje af
Hij moest er lang op wachten, maar op een bloedhete donderdagavond in Trnava was het zover: Vormer maakte zijn debuut in het Nederlands elftal. En dat ging niet onopgemerkt voorbij. De Belgische middenvelder van Club Brugge bracht leven in de brouwerij en dook regelmatig op in de Slowaakse zestien. Na afloop zal Vormer het haasje met een brede glimlach ophalen.

Zware tijden voor Blind
360 speelminuten, uitgesmeerd over zeven Premier League-wedstrijden: dat was dit seizoen de magere oogst van Daley Blind bij Manchester United. In Slowakije mocht de oud-Ajacied het eindelijk weer een keer laten zien vanaf de aftrap, maar overtuigen deed Blind niet. Verloor een kopduel in de eigen zestien en dat leidde tot een doelpunt van Adam Nemec, een spits die in tien wedstrijden voor Willem II niet één keer scoorde. In Zuid-Amerika zou Blind zonder pardon gewisseld zijn.

Promes blijft hoofdpijndossier
Eerlijk: de Premjer Liga-wedstrijden van Spartak Moskou gaan nog weleens aan ons voorbij. Maar wie de verrichtingen van Quincy Promes een beetje volgt, krijgt het idee dat de Oranje-international klaar is voor een stap hogerop. In het Nederlands elftal blijft het echter moeizaam. Slechts één keer spatte de klasse ervan af - en prompt was het raak. Promes maakte zijn vijfde doelpunt in zijn 28ste interland.

Prachtige inloopshirts
Het Nederlands elftal speelde donderdagavond voor het eerst in het nieuwe tenue: oranje shirt, witte broek. De show werd echter gestolen door de inloopshirts. Het witte tricot met de diagonale rood-wit-blauwe baan had is WK-waardig.

(Ruben Winkels / VoetbalPrimeur.nl)