Ziyech en Kluivert richting Rome: selectie op de schop, onzekerheid rond Strootman

Ziyech en Kluivert richting Rome: selectie op de schop, onzekerheid rond Strootman

04-06-2018 15:30
32

Als de berichten kloppen, is de kans groot dat Ajax-uitblinkers Hakim Ziyech en Justin Kluivert komend seizoen samen onder contract staan bij AS Roma. De spelmaker en de vleugelaanvaller kunnen hun borst natmaken in Stadio Olimpico: de brede selectie van trainer Eusebio Di Francesco barst namelijk van de kwaliteit. Met name Kluivert is bij de Italiaanse grootmacht allerminst zeker van een basisplek. 

Derde in de Serie A, een plek bij de laatste vier in de Champions League, de doorbraak van talenten als Lorenzo Pellegrini en Cengiz Ünder: het debuutseizoen van Di Francesco als coach van Roma was een doorslaand succes, met als absoluut hoogtepunt natuurlijk de historische kwartfinale in het miljardenbal tegen FC Barcelona. Daarin wisten de Giallorossi zich na een 4-1 nederlaag in Spanje via een ongekende comeback voor eigen publiek alsnog te plaatsen voor de halve finale. 

Er staat deze zomer veel te gebeuren met de selectie van AS Roma. Monchi, sinds vorig jaar technisch directeur van de club, hengelde afgelopen week verdediger Ivan Marcano (30) en de talentvolle spelmaker Ante Coric (21) binnen. De échte klappers moeten nog volgen. Met Ajax wordt momenteel druk onderhandeld over de transfer van Kluivert en maandag werd bekend dat Roma ook vól voor de komst van Ziyech gaat. De Eredivisie-ster heeft volgens De Telegraaf een prijskaartje van zo'n 33 miljoen euro

Ziyech in, Strootman out
De mogelijke komst van Ziyeh naar Rome heeft alles te maken met de situatie van Kevin Strootman en Radja Nainggolan. Italiaanse media schrijven al maanden over een naderend vertrek van Strootman. Internazionale en Olympique Marseille willen de linkspoot graag hebben. Tegelijkertijd lijkt Roma ook Nainggolan kwijt te raken. Diverse ploegen uit China zijn bereid om hem een gigantisch salaris betalen - en ook vanuit de Serie A en de Premier League is er belangstelling. Roma lijkt bereid om te cashen voor de dertigjarige Belg. Datzelfde geldt voor Maxime Gonalons, die afgelopen seizoen weinig aan spelen toekwam. 


Bijna zouden we vergeten dat ook Rick Karsdorp onderdeel is van de selectie van Di Francesco. De 23-jarige back beleefde na zijn miljoenentransfer van Feyenoord naar Roma een rampjaar: hij arriveerde geblesseerd, moest onder het mes en werd maanden later direct getroffen door nieuw tegenspoed. In de pikorde van Roma moet Karsdorp zowel Bruno Peres als publiekslieveling Alessandro Florenzi voor zich dulden. 

Kluivert
Kluivert zou in de Italiaanse hoofdstad te maken krijgen met pittige concurrentie. Vedettes Edin Dzeko en Stephan El Shaarawy waren afgelopen jaar onbetwiste basisspelers in de voorhoede. Blijft er dus één plekje over in de 4-3-3 van Di Francesco. Gregoire Defrel, Diego Perotti, het Turkse supertalent Ünder en de multifunctionele Patrik Schick komen voor die positie in aanmerking. Defrel en Schick kunnen ook als spits uit de voeten. Dat Kluivert keihard zal moeten knokken voor zijn plek, staat in ieder geval vast. Van een directe plek bij de eerste elf gaan wij in ieder geval niet uit. 


Met nog maanden te gaan in de zomerse transfermarkt is de potentiële basiself van Roma voor het nieuwe seizoen uiteraard omgeven met vraagtekens. De naam van goalie Alisson duikt vrijwel dagelijks op in de boulevardrubrieken. Real Madrid en Chelsea schijnen de nummer één van Brazilië graag te willen hebben. Daarnaast hangt de invulling van het middenveld vanzelfsprekend samen met eventuele transfers van Strootman en Nainggolan. Monchi wil hoe dan ook nog een extra middenvelder aantrekken: naast Ziyech wordt ook Bryan Cristante (Atalanta Bergamo) genoemd als mogelijke versterking. Captain Daniele de Rossi wordt deze zomer 35 jaar. Di Francesco zal steeds minder vaak een beroep doen op het clubicoon.