Ajax en Feyenoord verdienen miljoenen aan WK; ook PSV profiteert

Ajax en Feyenoord verdienen miljoenen aan WK; ook PSV profiteert

13-06-2018 07:10
30

De Nederlandse topclubs houden ondanks de absentie van Oranje een aardig zakcentje over aan het WK. De FIFA betaalt sinds 2010 een vergoeding voor het afstaan van internationals. In Rusland is daar liefst 209 miljoen voor gereserveerd, meldt Voetbal International.

Dat is goed nieuws voor Feyenoord, dat met vijf spelers WK-hofleverancier is in de Eredivisie. Sofyan Amrabat (Marokko), Karim El Ahmadi (Marokko), Brad Jones (Australië), Nicolai Jörgensen (Denemarken) en Renato Tapia (Peru) reizen af namens de Rotterdammers. Namens Ajax zijn Kasper Dolberg (Denemarken), Lasse Schöne (Denemarken), Nicolás Tagliafico (Argentinië) en Hakim Ziyech (Marokko) van de partij. PSV noteert met Santiago Arias (Colombia), Albert Gudmundsson (IJsland) en Hirving Lozano (Mexico) drie WK-gangers.

De FIFA betaalt per dag voor elke speler een vergoeding van 8.530 dollar. Twee weken voor de openingswedstrijd begint de teller daardoor al aardig op te lopen. Wel moet worden aangetekend dat de FIFA het geld verspreid over de clubs waar de speler twee jaar voorafgaand aan het WK actief was. Zo moet Feyenoord de vergoeding voor Amrabat bijvoorbeeld delen met FC Utrecht. Ajax krijgt niet het volle pond voor Tagliafico, maar ontvangt nog wel geld voor Davinson Sánchez. Datzelfde gaat bij PSV op voor Andrés Guardado en Héctor Moreno.

Feyenoord en Ajax kunnen al met al minimaal 1,1 miljoen dollar verdienen. Voor PSV valt het bedrag een paar ton lager uit. Ook ADO Den Haag (Tyronne Ebuehi), sc Heerenveen (Reza Ghoochannejhad) en AZ (Alireza Jahanbakhsh) kunnen een bijdrage van FIFA tegemoetzien.