Perfecte WK-start Rusland: historische grote zege op pover Saudi-Arabië

14-06-2018 18:54
67

Rusland is het WK in eigen land begonnen met een overtuigende overwinning op Saudi-Arabië. In Moskou won de ploeg van Stanislav Cherchesov met 5-0.

Het was vanaf de eerste minuut duidelijk dat er maar één ploeg aanspraak maakte op de drie punten in het Luzhniki Stadium. De Russen schoten uit de startblokken en zetten Saudi-Arabië met de rug tegen de muur. Grote kansen bleven aanvankelijk uit, maar daar kwam na twaalf minuten verandering in.

Aleksandr Golovin, die door de Europese top in de gaten wordt gehouden en imponeerde, pompte de bal in de zestien en vond het hoofd van Yury Gazinski. De middenvelder van FK Krasnodar maakte zichzelf onsterfelijk door het allereerste doelpunt van het WK binnen te koppen.

Saudi-Arabië, dat door de ontslagen Bert van Marwijk naar het eerste WK in twaalf jaar werd geloodst, leek bevangen door de zenuwen en kwam op slag van rust op een grotere achterstand. Denis Cheryshev bleef ijzig kalm en schoot na 42 minuten de 2-0 binnen. De invaller had kort daarvoor de geblesseerde Alan Dzagoev vervangen.

Na rust konden Rusland en Saudi-Arabië niet tippen aan de aantrekkelijke eerste helft. De wedstrijd liep leeg als een lekke band, want de Russen hoefden voor eigen publiek niet meer, terwijl de Saudi's geen vuist konden maken. Toch vielen er nog drie doelpunten. Artem Dzyuba (kopbal), Cheryshev (wereldgoal) en Golovin (vrije trap) bepaalden de eindstand op 5-0.

Nog nooit won een gastland in de openingswedstrijd met zulke cijfers. Het WK gaat vrijdag verder met de wedstrijd tussen Egypte en Uruguay, de andere landen in groep A. Verder staan Marokko - Iran en Spanje - Portugal op het programma.