Roma moet wachten met presentatie 'dure' Kluivert: Het is even niet anders

Roma moet wachten met presentatie 'dure' Kluivert: "Het is even niet anders"

21-06-2018 16:30
65

Het is een kwestie van tijd: de officiële presentatie van Justin Kluivert bij AS Roma. Wat verwachten ze in de Italiaanse hoofdstad van de negentienjarige Ajax-aanvaller? En waarom duurt het zo lang tot hij gepresenteerd wordt? VoetbalPrimeur spreekt met Samuel Bridges, Serie A-watcher van Football-Italia.

Waarom kiest Roma voor Kluivert?
"Technisch directeur Monchi heeft naam gemaakt met het aantrekken van jonge spelers, om ze vervolgens met veel winst door te verkopen. In dat kader komt Kluivert dus niet helemaal uit de lucht vallen. Omdat hij als tiener naar Rome komt, kan trainer Eusebio Di Francesco hem kneden tot de aanvaller die hij voor ogen heeft. Cengiz Ünder kwam vorig jaar als een echte buitenspeler met de kalk op zijn schoenen naar Roma. Sinds januari kwam hij opeens veel vaker naar binnen en begon hij ook te scoren, omdat dát is wat Di Francesco wil. Kluivert kan hetzelfde doen, al is hij een stuk duurder."

Bij wat voor club komt Kluivert terecht en wat wordt er van hem verwacht?
"Kluivert gaat naar een club die afgelopen seizoen z'n naam weer heeft gevestigd op het Europese podium (halve finale Champions League, red.). Roma wil ten koste van alles op dat niveau blijven, wat ook automatisch betekent dat er veel wordt verwacht van Kluivert."

Hoe ziet de concurrentie eruit voor Kluivert?
"Kluivert wordt gehaald als de opvolger van Stephan El Shaarawy, die op weg lijkt naar China. El Shaarawy was in de Champions League erg bruikbaar met twee goals tegen Chelsea en een megakans in de slotfase van de halve finale tegen Liverpool. Van Kluivert wordt verwacht dat hij in zijn voetsporen treedt, maar er wordt getwijfeld of hij dat wel aankan. Het blijft een jonge jongen, die nog niet zoveel heeft bewezen."

Hoe zullen de Roma-fans op hem reageren?
"Als Kluivert een paar slechte wedstrijden achter elkaar speelt, kan hij rekenen op boegeroep of erger: doodgezwegen worden door de fans. Dat is hoe het werkt bij Roma. Maar als Kluivert het goed doet, wordt hij binnen de kortste keren een 'fan favorite'. Ünder is wat dat betreft weer een lichtend voorbeeld: ook als hij niet scoorde bleef hij hard werken. Dat waarderen de supporters."

Kluivert wordt in Nederland vaak overschat genoemd. Weet Monchi wat hij in huis haalt?
"Monchi staat bekend om zijn verrassende transfers. In Italie gaat er al maanden een meme rond met 'Monchi moments', wat zoveel betekent dat weinig mensen hem kunnen volgen. Daarnaast zijn er heel weinig Eredivisie-spelers die er meteen staan in de Serie A. De spelers die door Monchi zijn gehaald, doen het desondanks wél vaak goed. Alleen Rick Karsdorp is een flop gebleken."

Kluivert landde vorige week op vliegveld Fiumicino en poseerde al met een Roma-sjaaltje, maar is nog niet officieel gepresenteerd. Waarom duurt het zo lang?
"Roma is technisch blut en moet rekening houden met de regels rond Financial Fair Play. Daardoor is zijn komst naar het volgende boekjaar geschoven. Kluivert wordt dus waarschijnlijk op 1 juli gepresenteerd. Roma zou het graag anders hebben gedaan, want de fans worden ook ongeruster. Maar het is even niet anders."

(Ruben Winkels / VoetbalPrimeur.nl)