Man van 17 miljoen naar Ajax: zó kan Ten Hag topaankoop Tadic gaan gebruiken

Man van 17 miljoen naar Ajax: zó kan Ten Hag topaankoop Tadic gaan gebruiken

27-06-2018 09:00
56

Ajax gaat liefst zeventien miljoen euro betalen voor Dusan Tadic, zo werd afgelopen week bekend. Trainer Erik ten Hag kan de Serviër op verschillende manieren gaan gebruiken in Amsterdam. VoetbalPrimeur schetst de opties.

Zondag, na het oefenduel met amateurclub VVSB, lichtte Ten Hag al een tipje van de sluier over zijn plannen met de 29-jarige Tadic. De oefenmeester gaf aan dat de international 'op alle offensieve posities' uit de voeten kan. In de nationale ploeg, bij Southampton en – eerder – bij FC Twente en FC Groningen werd Tadic inderdaad gebruikt als nummer 10, linksbuiten én rechtsbuiten.

Wedden

Meer odds

Ten Hag wil komend seizoen graag een 'dynamische veldbezetting’ zien, zo gaf hij aan in gesprek met onder meer Ajax Life. Oftewel: véél beweging en véél positiewisselingen op de helft van de tegenstander. Tadic lijkt in de eerste plaats naar Amsterdam te komen als vervanger van Hakim Ziyech. De Marokkaanse spelmaker aast op zijn beurt op een transfer naar het buitenland. Aan het einde van het afgelopen seizoen experimenteerde Ten Hag al volop met verschillende formaties en het is goed mogelijk dat het ook zoeken wordt naar de ideale rol voor Tadic in Ajax 1. Wat zijn de voor de hand liggende opties? VP zet er vier op een rij.

4 – 3 - 3 met Tadic als spelmaker
Met zijn creativiteit, techniek, ervaring en spelinzicht kan Tadic uitstekend uit de voeten als aanvallende middenvelder. De Serviër is dan ook een belangrijke kandidaat om in de Johan Cruijff Arena in de voetsporen te treden van Ziyech. In het klassieke Ajax-systeem, 4-3-3 met één controleur, zou Tadic op het middenveld een trio kunnen vormen met Donny van de Beek en Frenkie de Jong of Lasse Schöne. Ten Hag heeft ook nog aanstormende talenten als Carel Eiting en Noussair Mazraoui achter de hand. David Neres en zomeraanwinsten Zakaria Labyad en Hassane Bandé zijn de opties voor de flanken. 

4 – 3 - 3 met Tadic op de flank
Tegen bepaalde tegenstanders zou Ten Hag er óók voor kunnen kiezen om iets meer zekerheid in te bouwen. De Jong - Frenkie dus en, mocht het nodig zijn, misschien Siem - zou bijvoorbeeld de plek van Tadic op het middenveld kunnen overnemen. De recordaankoop schuift dan een linie op en kan vanaf de flanken voor dreiging zorgen. Op rechts, als concurrent voor Neres, moet Tadic steeds naar zijn linkerbeen kappen. Vanaf links is-ie juist enorm dreigend met voorzetten op Kasper Dolberg of Klaas-Jan Huntelaar. 

4 – 2 – 3 – 1
Ten Hag liet zondag weten dat een systeem met de punt naar voren, een soort 4-2-3-1 dus, óók een serieuze optie is voor komend seizoen. Tadic speelt dan veel dichter in de buurt van Dolberg. De zwervende Labyad zorgt vanaf links voor extra dreiging creativiteit. Bij Southampton speelde Tadic ook regelmatig rondom of achter de spits. Vorig seizoen was hij in de Premier League goed voor zes goals en drie assists in 36 competitieduels. 

3 – 4 – 2 – 1
In de slotfase van afgelopen seizoen experimenteerde Ten Hag tegen VVV-Venlo en Excelsior met een 3-4-2-1-systeem: drie verdedigers, een 'vierkant' op het middenveld, twee spelers op de flank en één diepe spits. De centrale rol achter Dolberg of Huntelaar lijkt prima te passen bij Tadic. Ook in deze formatie zou de Serviër natuurlijk kunnen worden ingezet als (zwervende) flankspeler. Van de Beek zorgt voor de diepgang, De Jong zet de lijnen uit op het middenveld. Noussair Mazraoui was afgelopen seizoen een openbaring als pendelende man op rechts. Nicolás Tagliafico kan die rol mogelijk invullen op links. 

Hoe moet Ten Hag Tadic gaan gebruiken? Op het middenveld of juist vanaf de flanken? En waar heeft Ajax nog versterking nodig? Deel het in de comments!