Spelersrapport: Eiting maakt ijzersterke indruk; ook Tadic weer van waarde

Spelersrapport: Eiting maakt ijzersterke indruk; ook Tadic weer van waarde

01-08-2018 22:27
81

Ajax is in ieder geval tot de winterstop verzekerd van Europees voetbal. De ploeg van coach Erik ten Hag rekende in de tweede voorronde van de Champions League ook in het tweede duel eenvoudig af met Sturm Graz: 1-3. VoetbalPrimeur deelt weer cijfers uit.

André Onana – 6,5: Had zo mogelijk nog minder te doen als vorige week. Hij toonde kort voor en kort na rust wel zijn uitstekende reflexen. De doelman leek daardoor de nul te houden, maar verkeek zich in de slotfase op een terugspeelbal van De Ligt.

Noussair Mazraoui – 7,5: Kwam veel vaker op dan in de eerste wedstrijd. Hij voelt zich ogenschijnlijk steeds meer op zijn gemak als rechtsback, getuige ook de fraaie assist bij de 0-2. Ajax heeft de kwestie op rechtsback voorlopig opgelost.

Matthijs de Ligt – 7: De Ajax-captain heerste achterin. Hij kwam geen moment in de problemen, al hadden de Oostenrijkers niet de kwaliteit om de Amsterdamse defensie echt te testen. Of Standard Luik wel weet te profiteren van de ruimte die soms wordt weggeven, is afwachten.

Frenkie de Jong – 7: Dribbelde weer regelmatig het middenveld in, maar dat resulteerde ook een keer in gevaarlijk balverlies. Sturm Graz was niet bij machte om dat af te straffen, waardoor De Jong als verdediger in balbezit een meerwaarde was.

Nicolás Tagliafico – 6,5: In het systeem van Ten Hag is er voor de Argentijn minder ruimte om op te komen dan voor Mazraoui aan de andere kant. In verdedigend opzicht zat hij er zoals altijd kort en fel op.

Lasse Schöne – 6,5: Een degelijk optreden van de Deen, zonder echt op te vallen. Het is de vraag of hij Van de Beek in deze vorm lang op de bank weet te houden.

Carel Eiting – 8: Donny van de Beek werd verrassend gepasseerd, maar Eiting rechtvaardigde in ieder geval zijn basisplaats. Stond zijn mannetje en had oog voor de dieptepass. Stond aan de basis van een enorme kans van Huntelaar én de goal van Tadic. IJzersterk optreden.

Hakim Ziyech – 6,5: Wist zijn klasse niet zo te etaleren als vorige week in Amsterdam, leed aanvankelijk veel balverlies, maar herpakte zich enigszins. Zette onder meer met een schitterende steekpass invaller Van de Beek voor de keeper. Ook de wisselwerking met Tadic belooft veel goeds.

Dusan Tadic – 7,5: Absoluut een aanwinst voor Ajax, zo bewees hij ook in zijn tweede optreden. Speelt slim en doet bijna niets fout. In de tweede helft tikte hij al snel de 0-2 binnen, waarmee Tadic zijn eerste goal voor Ajax te pakken heeft.

Klaas-Jan Huntelaar – 7: Leek wederom een moeizame avond tegemoet te gaan, nadat hij een enorme kans had gemist. Niet veel later was het – zij het met wat geluk – wél raak. Pakte zelfs nog zijn tweede treffer mee.

David Neres – 7: Begon opnieuw aan de linkerkant, verhuisde later naar rechts, maar liet goede dingen zien. Zo bracht hij Huntelaar twee keer in stelling. Eén keer leverde dat een goal op. Had zelf kort voor rust ook een grote kans om te scoren.

Invallers:

Daley Blind – x: Speelde te kort voor een beoordeling.

Donny van de Beek – x: Speelde te kort voor een beoordeling.

Maximilian Wöber – x: Speelde te kort voor een beoordeling.