FC Twente deelt meteen tik uit aan Sparta; Roda wint van titelhouder Jong Ajax

17-08-2018 22:02
117

FC Twente heeft bij de start van de Keuken Kampioen Divisie meteen een tik uitgedeeld aan directe concurrent Sparta. De Tukkers waren in eigen huis met 2-1 te sterk voor de Rotterdammers. Roda JC versloeg titelhouder Jong Ajax: 2-1.

Twente - Sparta
Twente begon goed aan de wedstrijd tegen de Rotterdammers. De thuisploeg kwam al na negen minuten op voorsprong door een prachtige goal van Ulrich Bapoh, die knap wegdraaide bij zijn directe tegenstander en raak schoot in de verre hoek. Sparta kwam terug via Lars Veldwijk, maar dat trainer Henk Fraser al halverwege de eerste helft een (tactische) wissel doorvoerde was veelzeggend.

Dat de thuisploeg na de aantrekkelijke eerste helft de kleedkamer met een voorsprong opzocht, was te danken aan een discutabele beslissing van Jochem Kamphuis. De arbiter zag Bradley Martis als dader voor een struikelpartij van Tom Boere en legde de bal op de stip, terwijl er weinig aan de hand leek. De spits haalde zelf de trekker over. Sparta kon na rust nauwelijks een vuist maken, al raakte Veldwijk in de slotfase nog de paal.

Roda JC - Jong Ajax
Roda begon net als Twente met een zege na de degradatie uit de Eredivisie. Jong Ajax, met onder meer Kaj Sierhuis, Perr Schuurs en Noa Lang, begon nog goed. Toch was het Roda dat na twintig minuten op voorsprong kwam. Mario Engels schoof de bal na een goede Roda-aanval beheerst langs Ajax-doelman Dominik Kotarski. De Amsterdammers jaagden op de gelijkmaker en kregen via Jurgen Ekkelenkamp loon naar werken.

Lang kon Jong Ajax daar niet van genieten, want Roda herstelde zijn voorsprong razendsnel. Engels maakte zijn tweede van de avond na matig verdedigen van de bezoekers en werd daarmee de grote man bij Roda.

NEC - SC Cambuur
NEC, dat eveneens titelaspiraties heeft, begon het seizoen met een domper. De Nijmegenaren gaven een 2-0 voorsprong uit handen. Anass Achahbar en Sven Braken leken voor een comfortabele voorsprong te zorgen. NEC had het overwicht, maar in de slotfase ging het helemaal mis. Kevin van Kippersluis en Emmanuel Mbende zorgden diep in de slotfase voor een gelijkspel: 2-2.