FC Utrecht op trainersjacht: Bosz, Advocaat, Kraay en zes andere kandidaten

FC Utrecht op trainersjacht: Bosz, Advocaat, Kraay en zes andere kandidaten

04-09-2018 16:00
63

Na maanden vol intern gepraat, geschuif en getwijfel viel dinsdag definitief het doek voor FC Utrecht-trainer Jean-Paul de Jong. Dat betekent dat de ambitieuze subtopper na vier speelrondes in de Eredivisie op zoek moet naar een nieuwe coach. Welke kandidaten zijn er voorhanden en wie is er geschikt voor de vacature in stadion Galgenwaard? VoetbalPrimeur schuift negen kandidaten naar voren. 

Jurgen Streppel
Loodste Willem II twee keer naar de Eredivisie. Met de Tricolores leverde Streppel in 2014/15 een topprestatie door met bescheiden middelen in het linkerrijtje van de Eredivisie te eindigen. Na zijn afscheid in Tilburg volgden twee seizoenen bij sc Heerenveen. Deze zomer gingen club en trainer uit elkaar. Streppel wacht sindsdien op een nieuwe uitdaging. 

Wedden

Meer odds

Peter Bosz
Afgelopen winterstop, na het vertrek van Erik ten Hag naar Amsterdam, gonsde de naam van Bosz al rond in de Domstad. Een nieuwe flirt tussen Utrecht en de clubloze oefenmeester lijkt dus logisch. Grote vraag: is een avontuur in stadion Galgenwaard een logisch carrièrevervolg na Ajax en Borussia Dortmund? Bosz staat daarnaast officieel nog een aantal maanden onder contract bij de Bundesliga-reus. Qua salaris zal hij waarschijnlijk fors moeten inleveren in Utrecht. 

Hans Kraay jr.
De populaire FOX Sports-presentator heeft sinds zijn vertrek bij FC Lienden in april nog geen nieuwe club gevonden. In de afgelopen jaren werd Hansie Hansie vaker gelinkt aan ploegen uit het betaalde voetbal. Is Kraay bereid om zijn televisiewerk in te ruilen voor een klus in de Eredivisie? Detail: wijlen Hans Kraay sr. maakte in de jaren vijftig furore bij DOS, een roemruchte club uit Utrecht die in 1970 met Elinkwijk en Velox fuseerde tot FC Utrecht. 


Marinus Dijkhuizen
Een favoriet van Utrecht-voorzitter Frans van Seumeren. De twee kennen elkaar heel goed van amateurclub VV De Meern. Dijkhuizen deed het in de Eredivisie uitstekend bij Excelsior, maar flopte daarna bij zowel Brentford als NAC Breda. Sinds januari 2018 maakt hij deel uit van de technische staf van FC Utrecht. In het seizoen 1999/2000 speelde voormalig targetman Dijkhuizen voor de FC. 

Gertjan Verbeek
Heracles Almelo, sc Heerenveen, Feyenoord, AZ, FC Twente: het lijstje Eredivisie-clubs dat Verbeek sinds 2001 onder zijn hoede heeft gehad, is imponerend. Na vijf rampzalige maanden in Enschede werd Verbeek in maart 2018 op straat gezet. Sindsdien is hij weer aan de slag gegaan als analist bij FOX Sports. 

Ruud Brood
Volgens datzelfde FOX Sports is Brood in beeld om De Jong op te volgen in stadion Galgenwaard. De voormalig trainer van onder meer NAC Breda, NEC, Heracles Almelo en Roda JC zit sinds zijn afscheid bij PSV - waar hij assistent van Phillip Cocu was - zonder club. 

Dick Advocaat
Was Sparta dan écht zijn laatstje kunstje als trainer? Nee hoor, wij geloven er niets van. Advocaat (70) kán niet zonder voetbal, en daarbij: Utrecht heeft waarschijnlijk een speciaal plekje in zijn hart. Begin jaren tachtig, in de slotfase van zijn profcarrière, speelde Advocaat een behoorlijk aantal wedstrijden voor de club. 


Alex Pastoor
Al enige tijd uit de schijnwerpers verdwenen sinds zijn pijnlijke vertrek bij Sparta. Pastoor beleefde de nodige ups en downs in zijn trainerscarrière: promotie met Excelsior én Sparta plus een achtste plek met NEC, maar ook vervelende exits in Nijmegen, bij AZ en later dus op Het Kasteel. Spelers kopen bleek bij Sparta niet echt z'n ding te zijn. Daar hebben ze bij Utrecht gelukkig al iemand anders voor in dienst. 

Jan Wouters
Tussen 2011 en 2014 stond oud-international Wouters ook al aan het roer bij FC Utrecht. Na zijn vertrek belandde hij via Kasimpaşa in de technische staf van Feyenoord. Daar moest Wouters deze zomer plaats maken voor Denny Landzaat. Met zijn ervaring en rustige uitstraling geschikt om dit seizoen als tussenpaus te fungeren, mocht de droomkandidaat van Utrecht nog niet beschikbaar zijn.