'Dictator' Van Gaal: 'Controleerde regels zo goed om veilige omgeving te creëren'

'Dictator' Van Gaal: 'Controleerde regels zo goed om veilige omgeving te creëren'

05-09-2018 16:24
24

Dat AZ in het seizoen 2008-2009 kampioen van Nederland werd was vooral te danken aan de goede werksfeer. Volgens toenmalig AZ-trainer Louis van Gaal kwam die tot stand door voor 'structuur, regels en discipline' te zorgen.

"Mijn vrienden van de media hebben mij weleens vergeleken met een dictator. Maar ik controleerde die regels juist zo goed om een veilige omgeving te creëren bij AZ", legt de succesvolle oefenmeester uit op het digitale huis van AZ. "Als gevolg daarvan kon er een topsportklimaat door de spelers gevormd worden. De spelers voelden zich binnen het kader van regels veilig en begonnen meer te communiceren met elkaar."

Het organiseren van een spelavond hielp ook. "Ja, spelers hebben het daar nog vaak over. Een mens is een spelend dier. Dus als je dat goed in elkaar zet, dan kan het geweldig verlopen. Ik organiseerde dat altijd met een oude kaartvriend, Henny Schipper. Het waren allemaal wel sportieve spelletjes. Kijk, je kan ook als club naar bijvoorbeeld een voorstelling van een band gaan. Veel clubs doen dat. Maar op zo’n spelavond ben je met elkaar bezig. Je leert je spelers en hun vrouwen op een andere manier kennen en dat is toch uiteindelijk het doel van zo’n avond."

Volgens Van Gaal was vooral het laten excelleren van Mounir El Hamdaoui belangrijk in het succes van AZ. "Ik speelde in die tijd vaak met 'forechecking', maar dat seizoen deden we dat bewust niet. Wij speelden met ‘provocerende pressing’. Ik probeerde juist ruimte te creëren voor een speler als Mounir, zodat hij nog meer de gelegenheid kreeg om die 23 competitiegoals te maken. Want dat is waardoor je kampioen kunt worden."