Oranje begint Nations League met nederlaag in Parijs: wedstrijd met drie gezichten

09-09-2018 22:35
188

Het Nederlands elftal is het Nations League-avontuur begonnen met een nederlaag tegen wereldkampioen Frankrijk. Oranje had voor rust niets te vertellen, herstelde zich in de tweede helft, maar stond alsnog met lege handen door een fraaie volley van Olivier Giroud.

Bondscoach Ronald Koeman had drie wijzigingen toegepast ten opzichte van de oefenwedstrijd tegen Peru. Frenkie de Jong, Davy Pröpper en Quincy Promes vervingen Kevin Strootman, Ruud Vormer en de afgezwaaide Wesley Sneijder. De drie nieuwkomers lieten tegen Peru een prima indruk achter, maar konden niet voorkomen dat Oranje aanvankelijk onder de voet werd gelopen.

Na een klein kwartier spelen zorgde Kylian Mbappé voor het logische gevolg van de Franse stormloop. Daley Blind en Promes verdedigden dramatisch uit, Blaise Matuidi gaf strak voor en Mbappé tikte bij de tweede paal de 1-0 binnen. Na de openingstreffer namen Les Bleus gas terug, maar bleven ze in het vervolg van de eerste helft de betere ploeg.

Ook na de rust koos de kersverse wereldkampioen voor controle. Oranje begon in de loop van de tweede helft echter steeds meer van zich af te bijten: Georginio Wijnaldum schoot vanuit kansrijke positie voorlangs, maar Ryan Babel had wél succes. De aanvaller van Besiktas kwam voor Benjamin Pavard en tikte bij de eerste paal een scherpe voorzet van Kenny Tete binnen.

Nederland was bezig aan zijn beste fase in de wedstrijd, maar de thuisploeg stelde een kwartier voor tijd alsnog orde op zaken. Invaller Benjamin Mendy gaf de bal strak voor vanaf links, Giroud kroop voor Virgil van Dijk en volleerde de bal voorbij Jasper Cillessen. Nederland gaf niet op en bleef zoeken naar de gelijkmaker, maar ook breekijzer Luuk de Jong wist niets meer te forceren in de vier minuten durende extra tijd.