Oppermachtig PSV maakt voor rust het verschil en geeft Ajax ongenadig pak rammel

23-09-2018 18:36
367

De Eredivisie-kraker tussen PSV en Ajax in Eindhoven is zondagmiddag geëindigd in een dikke zege voor de thuisploeg. Al na 35 minuten (!) stond de uitslag op het scorebord: 3-0. Door die verrassende score heeft PSV na zes speelrondes al vijf punten meer dan de belangrijkste titelconcurrent.

In de openingsfase van de topper in het Philips Stadion werd Ajax op álle fronten afgetroefd door een gretig PSV. De ploeg van trainer Erik ten Hag oogde zonder de geblesseerde captain Matthijs de Ligt defensief zeer kwetsbaar. Dat bleek ook wel bij de 1-0 en de 2-0, die in respectievelijk de 21e en 24e minuut vielen.

Aan de openingstreffer van PSV ging nota bene een vrije trap voor Ajax op de helft van de tegenstander vooraf. De bal werd echter ingeleverd en na een snelle tegenaanval belandde de bal bij Steven Bergwijn. Zijn schot werd in eerste instantie gekeerd door André Onana. Op de tweede poging van Gastón Pereiro, een lage schuiver, had de goalie echter geen antwoord.

Na die goal viel al snel de tweede PSV-treffer. Frenkie de Jong greep slap (lees: niet) in nadat Jorrit Hendrix de bal naar voren had gekopt. Luuk de Jong kreeg daarop álle tijd en ruimte om simpel binnen te tikken. Het werd binnen 35 minuten nóg erger voor het slap spelende Ajax. Bergwijn passeerde op links enkele Ajacieden en schoot daarna vol tegen Onana aan. De goalie kon de bal niet klemmen, waarop Hirving Lozano er snel bij was om simpel binnen te tikken.

Ten Hag greep in de pauze in door Klaas-Jan Huntelaar en Lasse Schöne te vervangen voor Donny van de Beek en Kasper Dolberg. Ajax had nog een volledige helft om de opgelopen schade te herstellen, maar het échte geloof ontbrak aan Amsterdamse zijde. Jeroen Zoet moest ingrijpen bij een schot van Hakim Ziyech en verderop in de tweede helft voorkwam uitblinker Denzel Dumfries op de doellijn een eretreffer voor Ajax. Gezien het grote krachtsverschil hadden de gasten eigenlijk ook geen recht op een doelpunt.

Incidentjes
PSV speelde in de tweede helft, die ontsierd werd door een paar vervelende incidentjes tussen onder meer Onana en Luuk de Jong, zakelijk en rustig de wedstrijd uit. Alleen Bergwijn deelde nog een speldenprikje uit. Trainer Mark van Bommel bracht Erick Gutiérrez en Bart Ramselaar nog in de ploeg. Na twee minuten blessuretijd vond Danny Makkelie het mooi geweest.

Door de klinkende overwinning staat PSV na zes speelrondes nu op het indrukwekkende totaal van achttien punten. Ajax volgt op gepaste afstand, met dertien punten.